Federer odmítá nařčení Evanse z protekce: Jsou to blbosti, hřímá

- Jan Vojkůvka

Už toho začíná mít plné zuby. I tak by se daly popsat pocity Rogera Federera, který byl znovu nařčen z protekce. Konkrétně z toho, že si může sám osobně vybrat, kdy a na jakém kurtu bude hrát. Naposledy ho z toho obvinil Brit Daniel Evans, což Švýcara hodně popudilo.

Aby se celá situace dokreslila i s pointou, je potřeba zmínit, že Daniel Evans přišel kvůli dešti o den volna. Zápas druhého kola musel hrát ve čtvrtek a hned v pátek dopoledne naskočil do zápasu s Federerem.

Ten prohrál za pouhých 80 minut 2:6, 2:6, 1:6. A otevřel dost ožehavé téma, že se Federer mohl podílet na programu, k němuž musel Evans nastoupit.

„Je to pro mě těžké, že?“ řekl Evans, který hrál hned první páteční zápas na stadionu Arthura Ashe. Ani ne 24 hodin po svém duelu 2. kola. Byť na grandslamu bývá tradičně jednodenní volno mezi zápasy, o které ovšem Evans kvůli propršené středě přišel.

To Federer nikoliv. Hrál totiž pod střechou a ve čtvrtek tak volno měl. Evansovi se příliš nelíbilo, že proti odpočinutému soupeři šel hned na začátku programu. „Myslíte, že hráč jako já do toho má, co mluvit? Jsou tu možná tak tři, čtyři hráči na turnaji, kteří si mohou říct, kdy hrát.“

„Nebylo by to poprvé, co by se vysoko postavený hráč takto tlačil, abych tak řekl. Ale také je jasné, že turnaje hráče jako Rogera chtějí, a jsou radši, když Roger projde takovým zápasem, takže je to pochopitelné,“ dodal.

Federera zmínky rozzlobily
Ohlasy Evanse se ale vůbec nelíbily samotnému Federerovi, který rozzlobeně odmítl, že by jakýmkoliv způsobem ovlivnil program zápasů. „Opravdu ne. Nevím, jestli tým požádal o denní a ne večerní zápas. Vím, že se jednalo o otázku, čemu dáváme přednost. Ale určitě to neznamená, že Roger požádá a Roger dostane,“ mračil se během tiskové konference Federer.

„Zapamatujte si to, protože tyhle blbosti slýchám pořád,“ zlobil se Švýcar. „Jsem z toho už unavený. Že si prý říkám o to, kdy hrát. Turnaje a televize to určují.“

„Můžeme říct svůj názor, a to taky děláme. Ale pokud mě dají na kurt ve čtyři ráno, půjdu ve čtyři ráno,“ uzavřel téma Federer.