Renata Voráčová = česká grandslamová stálice. Co bývalo mizerné na US Open?

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: V počtu grandslamů, kde se objevila v dospělé hlavní soutěži dvouhry nebo čtyřhry, je na čísle 54. Tedy stejném, jako má třeba Lucie Hradecká. Jen o šest víc jich odehrál Tomáš Berdych. Pětatřicetiletá Renata Voráčová patří mezi české grandslamové stálice a rozhodně to nevypadá, že by se mělo něco měnit. Semifinalistka předloňského Wimbledonu je dle svých slov stále při síle a má elán pokračovat s vrcholovým tenisem i nadále.

Na US Open jste nakonec se svou švédskou parťačkou Cornelií Listerovou skončila letos už v prvním kole, když jste podlehla Karolíně Muchové s Jil Teichmannovou. Nakolik taková rychlá porážka bolí?
Sice proti nám na kurtu stály singlistky, ale utkání mělo vysokou úroveň a Kája s parťačkou nasadily laťku velmi vysoko. Výborně podávaly. Nikdy jsem proti žádné z nich nehrála, ale hodně mě holky překvapily. I Teichmannová, nejen Kája.

Karolína šla do deblu pár hodin po skončení utkání se Serenou Williamsovou. Bylo to na ní nějak v zápase vůbec poznat?
Zase tak dobře ji neznám, abych to mohla objektivně hodnotit. Ale určitě nevypadala nijak unaveně. Troufám si tvrdit, že to pro ni mohla být i výhoda, že měla v nohách už jeden zápas. Někdy to tak bývá. Mohla být rozehraná, měla čerstvý dojem z povrchu, věděla co a jak.

Nezaskočily vás trošku? První sadu jste prohrály s Cornelií hned 1:6.
I přestože první sada vypadá dle skóre jednoznačně, tak jsme v ní měly dost šancí. První čtyři gemy jsme se dost tahaly, měly jsme i několik brejkbolů. Mohlo to prakticky při souhře náhod vypadat úplně jinak. Klidně to mohlo být 2:2. Bohužel se nám to nepovedlo a odskočily na 4:0. To už se nám těžko dohánělo. Trošku jsme pak ale změnily taktiku a druhá sada byla hned vyrovnanější.

Pokud počítáme letošní US Open, tak jste byla v ženách na 54 grandslamech v hlavní soutěží dvouhry nebo čtyřhry. Býváte před nimi ještě vůbec nervózní?
Jak kdy. Nebudu lhát, že někdy na mě nedolehnou nervy a trochu nervozity. Tentokrát to ale tak nebylo. I možná díky tomu jsem předvedla super výkon. Na kurtu to bylo ale o pár míčích... Jsem ráda, že jsem se sem letos dostala. Pro moji parťačku Cornelii to bylo první US Open v kariéře.

Patříte mezi nejzkušenější české hráčky na okruhu. Tomáš Berdych, který je ještě o dva roky mladší než vy, na US Open prohlásil, že už tenis nehraje pro peníze, ale pro pocit z vítězství. Máte to podobně?
Všechna čest před Tomášem, dokázal toho víc než já. Já to samozřejmě primárně hraji pro zábavu, bez toho by to už dávno nešlo. Ale budu upřímná. Lhala bych, kdybych řekla, že nehraji tenis kvůli financím. Všechny nás to živí, je to naše povolání. Samozřejmě, když jdeme na kurt, tak nemyslíme na to, kolik získáme za výhru v prize money. Ale finance jsou také jeden z důvodů, proč pořád pokračuji v kariéře.

Během letošní sezóny jste přidala další tři deblové tituly, naposledy v Karlsruhe. Jak zatím svůj rok 2019 hodnotíte?
Snažím se na sobě pořád pracovat. Budu moc ráda, když budu zdravá a startovat na velkých turnajích. Měla jsem povedenou antukářskou část, i to mi pomohlo se dostat do čtyřhry na US Open. Jsem za to moc ráda.

Téma jsme probírali i s Romanem Jebavým a vy jako prakticky čistokrevná deblistka na to budete mít asi nejerudovanější názor. Česko se stále bere v tenisu jako deblová velmoc, pravidelně má ve čtyřhře grandslamové šampiony. Čím to podle vás může být?
Nemám přesný přehled, jak se hrává čtyřhra v mládežnických kategoriích v okolních zemích. Ale u nás v tuzemsku byla silná tradice debla. Když jsme třeba jezdívali v juniorech na grandslamy, tak jsme nad čtyřhrou neohrnovali nos, ale chodili jsme se na ni také mrknout. Když se podíváte na Tobyho Kodata s mladým Martinem Dammem. Mají sice americké občanství, ale čtyřhra jim jde fantasticky. Možná na to máme i my Češi ideální hravou povahu, kdo ví...

Na US Open jste mezi ženami už počtrnácté, jak jste si vůbec pobyt v New Yorku užívala?
Můžu trošku za ta léta porovnávat... Areál s dvorci samozřejmě je každým rokem větší a větší. Také služby pro hráče se o dost zvedly. Doufám, že v tom pořadatelé budou pokračovat, protože to v minulých letech nebylo z tohoto pohledu úplně ideální.

Z jakého důvodu? Něco vázlo?
Letos poprvé je tu velká regenerační místnost, více prostoru pro rozcvičení, trochu prostoru přibylo i ve fitness centru. Nejsme na sebe všichni namačkaní. I kurty jsou relativně zrekonstruované. Transport je taktéž daleko lepší i organizace jde postupně nahoru.

Na jaké úrovni tedy v porovnání s ostatními grandslamy US Open aktuálně je?
V minulosti to po organizační stránce býval bezkonkurenčně nejhorší grandslam. Bývalo to i tím, že hráči bydlí na Manhattanu a dostat se na kurty vám trvá přes hodinu. Nevím, jak pro singlisty, ale pro deblisty transport navíc fungoval dost hrozně. Za poslední tři roky mi ale přijde, že se to všechno dost zlepšuje.

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
1. kolo čtyřhry žen
MUCHOVÁ, Teichmannová (SUI) – Listerová (SWE), VORÁČOVÁ 6:1, 7:6(4)