Nečekané komplikace i varování za zničenou raketu. Plíšková se na osmifinále nadřela

- Jan Vojkůvka

Měla to být snadná záležitost, nakonec musela Karolína Plíšková předvést velmi bojovný výkon, aby tuniskou hráčku Ons Jabeurovou pokořila. Po hladce vyhrané první sadě se totiž začala Jabeurová ve své hře lepšit. Výsledkem byla třísetová bitva s vydřenou výhrou 6:1, 4:6, 6:4.

Zápas zahájila Plíšková suverénně, soupeřce nedovolila v úvodním setu udržet ani jedno podání a jen brejk z páté hry zachránil Jabeurovou od kanára. Po jednoznačně prohraném setu si Jabeurová vzala přestávku na ošetření a zdálo se, že ji něco trápí.

Nakolik to však byla pravda napověděl průběh druhého dějství. V něm sice Plíšková začala opět brejkem a dostala se do vedení 2:0, ale poté prohrála pět her v řadě a její cesta za postupem se začala komplikovat. Ve třetím gemu si Jabeurová poprvé podržela podání, poté přes čtyři shody sebrala Češce podání a stejný scénář se opakoval i v šestém gemu, kdy se znovu Tunisanka dostala celkem k pěti brejkbolům a ten poslední využila.

V sedmé hře druhé sady už toho bylo na Plíškovou příliš a trochu netradičně si ulevila od vzteku, když zničila svou raketu. Za to si vysloužila varování. Prosadit se na returnu ovšem nedokázala. Po velkém boji a dvou odvrácených setbolech se Plíškové podařilo v osmé hře přerušit vítěznou šňůru soupeřky a dokonce posléze na returnu čistou hrou získala rebrejk.

Jenže dlouho se z návratu do sady neradovala. Hned vzápětí při svém podání nabídla Jabeurové tři setboly a ten třetí také Tunisanka využila, čímž si vynutila rozhodující set.

Do něho třetí nasazená vstoupila brejkem, který následně i přes dva brejkboly potvrdila. Jabeurová se na Češku tlačila i nadále a ve čtvrté hře měla další brejkbol, jenž byl rovněž odvrácen. Pak Plíšková dokázala vybojoval druhý brejk v setu, díky čemuž ji nemuselo mrzet, že vzápětí Tunisanka vybojovala rebrejk.

Pořádné drama přinesla i koncovka. Plíšková za stavu 4:3 při svém podání čelila dvěma brejkbolům, nakonec přes čtyři shody servis podržela a další komplikace už nepřipustila. Poté, co zápas doservírovala, se mohla začít radovat z vydřeného postupu do osmifinále.

K němu si pomohla 31 vítěznými údery, přičemž zapsala 27 nevynucených chyb. Jabeurová měla dokonce 49 winnerů, avšak také 43 chyb.