Ukončí Kvitová sezónu po US Open? Když to bude dobré pro zdraví, může se to stát, hlásí

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Dlouhých osm let se Petře Kvitová na US Open nestalo, že by nepřešla přes druhé kolo. Česká tenistka s návlekem na levém předloktí nastoupila proti dost neoblíbené soupeřce. Němce Andree Petkovičové, 88. hráčce rankingu. Ta podobně jako na loňském Australian Open připravila Kvitové dost hořké a nečekané vyřazení v brzké fázi turnaje, když zvládla ukončit půldruhé hodiny trvající bitvu ve dvou setech.

Brzy po zápase mluvila smutná Kvitová o svém předloktí, které ze záhadných důvodů stále natéká. A také o možných dalších krocích. Podle světové šestky se může klidně stát, že v nadcházejících dnech ukončí ze zdravotních důvodů sezónu. Kvitová ale prozradila i svou vášeň k vínu nebo okomentovala základní skupinu Ligy mistrů fotbalové Slavie, jejíž je dlouholetou fanynkou.

Na US Open končíte překvapivě hned ve druhém kola, jaký to byl zápas?
Nejsem úplně nadšená, když opouštím turnaj tak brzo. Na druhou stranu jsem relativně na mé poměry zdravá, takže to beru s nadhledem. Zápas se dal každopádně vyhrát. Andree moje hra sedí, navíc jí zápas vyšel, velmi dobře se pohybovala. Já jsem si vypracovala nějaké šance, ale bohužel jsem je nevyužila. Měla jsem udržet vedení ve druhém setu. Celkově jsem ale nehrála špatně.

Co vám ve vašem výkonu scházelo ke spokojenosti?
Byla jsem hodně v křeči, nedokázala jsem se úplně uvolnit. Ono to samozřejmě úplně tak jednoduše nejde. Je to pořád tenis, v zápase máte nervy a proti sobě nepříjemnou soupeřku. V mé pozici bych se s tím ale měla vyrovnat, i když toho nemám moc nahráno.

Rozhodovala tedy o postupu vaše menší zápasová praxe?
Asi ano. Ale je dobře, že jsem vynechala nějaké turnaje a neodehrála tolik zápasů. Psychicky jsem se zotavila. Druhou stranou mince je absence větší vyhranosti, ale s rukou to víc prostě nejde. Musím to brát jako fakt. Mám své roky a řekli jsme si, že budu hrát méně turnajů. Musím na to ale ještě nastavit hlavu. Musím na to být ready. Ready jsem sice tentokrát byla, akorát to byl den blbec.

Kdyby byla ruka zraněná, tak nehrajete, ale teď de facto to jde i nejde zároveň...
Právě, se zdravím to mám něco mezi. Vůbec nevíme, co s předloktím mám dělat. Je to zvláštní  Někdy to je tápání. Kdyby v něm bylo něco utrhlé, tak nehraju. Nebolí to, ale je to nateklé, což znamená, že v něm něco je špatně. Během zápasu jsem na to ale nemyslela, na ruku svádět porážku nebudu.

Jak bude vypadat další léčba a postup?
Moje předloktí je bohužel záhada. Vůbec nevím, co se bude dít. Ráda bych vám něco řekla, ale nemám co.

Čeká vás tedy nějaké další vyšetření?
Určitě pojedu na magnetickou rezonanci...

Nakolik je to důležité být fit před další sezónou, kdy bude čtyřnásobná šance na grandslamech a ještě olympiáda v Tokiu?
Na olympiádu se nejdříve musím kvalifikovat. A jak momentálně bojuji se zdravím, tak to nebude úplná sranda. Na druhou stranu každá nová sezóna přináší spoustu věci a výzev, není tudíž úplně ideální skládat hned zbraně. Je to boj a my musíme bojovat.

Hypoteticky, budete schopná říci dost a sezónu třeba zabalit i po US Open?
Hypoteticky se to stát může. Pokud to bude dobré pro mou ruku, tak jsem to schopná oznámit

Sezóna by se končila ale asi špatně, když jste v Racu čtvrtá...
Jak přiletím domů, tak si společně všichni s týmem a profesorem Kolářem sedneme a rozhodneme, co dělat dál. Jestli budeme pokračovat v současném režimu, nebo uděláme nějakou radikální změnu.

Druhá polovina sezóny je relativně hodně náročná, hraje se v daleké Číně, k tomu úmorné cestování. Jak moc se vám tam chce?
Od Paříže se to postupně sesypává. Na psychiku je to záhul. Do Asie se nikomu nechce, nejsem žádná výjimka. Nicméně pravidelně tam umím zahrát relativně dobře. Momentálně si ale myslím, že zdraví je přednější.

Čím si zvedáte náladu, když se vám ději poslední takovou takové negativní věci?
Teď ze mě uděláte alkoholičku. (smích) Občas si dám víno, nejlépe červené. Byla i na Moravě u rodičů a viděla jsem děti od bráchy. To je moje momentálně největší radost. Moji nejbližší jsou zdraví, to je pro mě moc důležité.

Coby velká slávistická fanynka, dívala jste na zápas Slavie? Co říkáte na rozlosování základní skupiny v Lize mistrů? Pražany čeká Barcelona, Inter Milán, Dortmund..
Dívala jsem se. A ta skupina? Hustý! Bude to těžké, ale také výzva. Když se bude hrát doma, tak určitě půjdu. To si nesmím nechat ujít. Byla jsem letos na zápase s Chelsea. To bylo super!

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry žen
Andrea Petkovicová (GER, 88.) – PETRA KVITOVÁ (6.) 6:4, 6:4