Sloupkařka pro BBC jde do 3. kola! Proč by Plíšková zrušila rozhovory před zápasem?

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODASTVÍ Z NEW YORKU: Za hodinu a šest minut bylo hotovo. Karolína Plíšková podruhé během tří dnů potvrdila roli zápasové favoritky a jen stvrdila svou letošní famózní formu. Gruzínka Mariam Bolkvadzeová totiž svou americkou pohádku v podobě zvládnutí kvalifikace i prvního kola hlavní soutěže neprotáhla. Proti světové trojce uhrála jen pět gemů. Plíškové se tak podeváté v řadě povedl na grandslamu postup do 3. kola.

Mariam Bolkvadzeová, Gruzie. Rezidence: Londýn, už od 13 let. Takové jsou nominále tenistky, která před rokem figurovala ještě na 446. místě světového žebříčku a objížděla turnaje ITF s dotací pod 25 000 dolarů. Svůj raketový vzestup však během dvanácti měsíců zastavila o dvě stě míst výše. Vyhrála menší turnaj v portugalském Obidosu, na dalších dvou podnicích byla ve finále.

Svou první grandslamovou kvalifikaci na letošním Wimbledonu ukončila sice po prvním zápase, ve Flushing Meadows ale už porazila tři zápasové favoritky v boji o hlavní soutěž a v 1. kola šokovala vítězstvím nad Američankou Peraovou. No, nedá se to opravdu označit familiérně jako americká pohádka?

Jen postupem do druhého kola si zajistila postup do elitní dvoustovky a získala na prize money dvakrát více než za celý život. A pak stanula rovnou na největším tenisovém stadionu světa proti bývalé světové jedničce Karolína Plíškové.

„Pro ni to musí být megaúspěch. Bylo vidět, že si to napůl užívá, napůl byla nervózní. Vůbec asi takový úspěch nečekala, vždyť se málem nedostala ani do kvalifikace,“ přemítala česká tenistka nad Gruzínkou. „Když jsem ji viděla ve fitku samotnou, trošku jsem si vzpomněla na své začátky mezi profesionály. Jak jsem já nebo sestra jezdívaly po okruhu úplně samy,“ přidala Plíšková i jednu nostalgickou poznámku.

Přes menší zkušenosti Gruzínky ale i pro Plíškovou bylo hrát na Stadionu Arthura Ashe dost speciální. „Mám na něj krásné vzpomínky. Řadím ho mezi nejoblíbenější, třeba oproti Wimbledonu je tu uvolněnější atmosféra,“ komentovala newyorský centrkurt.

Kvůli deštivému počasí se navíc hrálo se zataženou střechou. „Bylo to hlučnější než obvykle. Ale naštěstí jsem nemusela řešit sluníčko nebo vítr. Halové podmínky mi nicméně relativně sedí, vždyť jsem pod střechou vyhrála několik turnajů,“ hodnotila Plíšková specifikum. Přesto měla jednu výtku.

Před zápasem jí totiž krátce zpovídala reportérka televize ESPN. Anglosaská snaha o co největší přiblížení sportovního zážitku divákovi sedícímu v teple domova ale Plíškové není moc blízká. „To bych zrušila. Každý hráč zapne vnitřní automat a odpoví něco stejného. Nic zajímavého se stejně divák nedozví.“

I přes rozptýlení před začátkem se Plíšková ukázala na centrkurtu jen v tom nejlepším světle. V prvním setu si fantastickým podáním pomohla k výhře 6:1. Ve druhé sadě přišlo sice zaškobrtnutí za stavu 2:1, kdy soupeřka Plíškovou rebrejkla, koncovka ale patřila české hráčce. „Mariam ve druhém setu zahrála dobře. Tím, jak byla levačka, tak bylo její podání dost nevyzpytatelné,“ smekla Gruzínce poklonu.

„Ze zápasu mám daleko lepší pocit než v prvním kole. Cítila jsem se dobře psychicky, fyzicky i herně. Výhra je super i pro uklidnění, před začátkem grandslamu jsem byla v lehkém napětí,“ přiznala Plíšková, která se na US Open zhostila role sloupařky pro BBC.

„Sami se nabídli. Říkala jsem si proč to nezkusit, BBC je přeci jen známé médium. Dělalo to víc hráček, třeba Petra Kvitová letos na Wimbledonu. Zabere to asi jen pět minut práce po zápase,“ hodnotila Plíšková své novinářské snažení.

Ve třetím kole ji čeká vítězka zápasu mezi Tunisankou Ons Jabeurovou a Běloruskou Aliaxandrou Sasnovičovou. „Obě znám z juniorských let. Vím o nich daleko více informací než o předchozích soupeřkách. To je vždy výhoda.“

Do grandslamového kolotoče se vrátí znovu v pátek.

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry žen
Miriam Bolkvadzeová (GEO, 202.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.) 1:6, 4:6