Naomi Ósakaová: Serenu nezdravím!

- Michal Hladký

V nadcházejících dnech čeká Naomi Ósakaovou nadmíru obtížný úkol, a to obhajoba loňského titulu na US Open. I kvůli tomuto faktu je o její osobu obrovský zájem ze strany médií. V rozhovoru pro americkou televizi CBS, ve kterém padla otázka na její vztah s fenomenální Serenou Williamsovou, odpověďmi překvapila.

„Co dělám, když Serenu vidím? Pokaždé jsem v šoku, ani ji nepozdravím, pořád vypadá, že je něčím zaneprázdněná,” odpověděla japonská tenistka. Vztahy mezi oběma hráčkami nejsou úplně ideální poté, co Williamsová v loňském vzájemném finále US Open zkazila Japonce radost z titulu.

Williamsová tehdy neunesla některé výroky rozhodčího Carlose Ramose a pustila se s ním do ostré výměny názorů. Zápas skončil 6:2 a 6:4 ve prospěch Ósakaové, bohužel výkony nebudou tím, co se zapíše do historie.

Po již zmíněném kontroverzním průběhu utkání došlo k slavnostnímu vyhlášení, jež bylo poznamenáno nevhodným chováním fanoušků, kteří po celou dobu bučeli. Největší moment kariéry mladičké Japonky byl zkažen, slzy štěstí vystřídaly slzy smutku.

„Víte, Serena je někdo, ke komu celý život vzhlížím a neuvěřitelně ji respektuji,” uznala Ósakaová. „Musela bych vyhrát přes dvacet grandslamů, abych se dostala na její úroveň. Tolik toho dokázala,” dodala japonská tenistka už smířlivě rok po podivném finále.

Williamsová se tehdy snažila situaci na poslední chvíli zachránit. „Naomi hrála skvěle. Pojďme tento moment udělat nejlepší, jak jen můžeme. Přestaňte bučet,” říkala k publiku sedmatřicetiletá Američanka. Do jisté míry se jí to povedlo, přesto získal první ovládnutý grandslam pro Ósakaovou trochu hořkou pachuť.

Dohru mělo finále před několika dny. Americká tenisová asociace vydala stanovisko, že na US Open nebude Carlos Ramos rozhodovat duely sester Williamsových. „Naším cílem je nasazení nejlepších rozhodčích na daný zápas,” uvedla hlavní rozhodčí amerického grandslamu Soeren Friemelová.