Zápěstí mě pořád bolí, ale nelimituje mě to, těší Nadala

- Jan Vojkůvka

Starý dobrý Rafael Nadal je zpět a s ním i jeho výborné výkony, díky nimž mnohokrát ovládl grandslamový turnaj. Tentokrát na US Open zcela dominuje kurtům a potvrdil svou výbornou formu i ve třetím kole, kde porazil 6:1, 6:4, 6:2 Rusa Kuzněcova.

Poté, co Nadal uspíšil doléčení svého zápěstí kvůli olympijským hrám, kde nakonec získal zlatou medaili ve čtyřhře, se naplno vrátil i na dvorcí ATP World Tour a po trochu nemastných a neslaných výkonech v Cincinnati vládne na turnaji ve Flushing Meadows pevnou rukou.

V prvním kole povolil Denisu Istominovi jen 7 gemů, ve druhém kole Andreasi Seppimu dokonce jen 6 a nyní ve třetím kole Kuzněcovovi opět jen sedm. Bez ztráty kytičky se dostal už do osmifinále, kde se mu do cesty postaví trochu překvapivě Francouz Lucas Pouille.

Myslím, že jsem dnes večer hrál dobře,“ usmál se na tiskové konferenci po utkání třetího kola. „Jsem velmi šťastný za způsob, jakým jsem hrál. První set byl na vysoké úrovní, zatímco druhý set byl dobrý. Ale prohrál jsem si párkrát podání, takže jsem špatně servíroval,“ přesto nacházel chyby ve své hře. Jeho dva servisy ztracené ve druhém setu ho však příliš mrzet nemusí.

I pro Nadala je nejdůležitější fakt, že konečně může opět hrát na okruhu a skončilo pro něho náročné období, kdy kvůli zápěstí dlouhodobě marodil, odstoupil z French Open a vynechal Wimbledon. „Jsem nadšený, že mohu hrát na US Open. Skvělou zprávou je pro mě to, že jsem zase zpět na okruhu a hraji každý den se změnšující se bolestí v zápěstí. To je ta nejdůležitější věc,“ podotkl Nadal.

Snažím se také zlepšit svůj forhend. Každý ví, jak je to pro mě důležitý úder. Když jsem schopný hrát tento úder dobře, otevírám si tím hodně dvorec, protože křižný forhend s dobrým topspinem má větší dopad na soupeře. A dnes se mi to dařilo, potřebuji to nadále dělat stejným způsobem a každý den se o něco zlepšit. Pořád mě zápěstí bolí, ale není to něco, co by limitovalo mou hru. A to je nejdůležitější,“ upozornil na konferenci.

Přesto existuje věc, která by mu ještě více prospěla a na co také upozornil během rozhovoru s médii. Většina turnajů totiž používá odlišné míčky, což pro zdraví tenistů není zrovna ideální. „Musí se to zlepšit,“ jednoznačně vidí situaci Nadal. „Nemůžeme hrát na olympijských hrách jedním typem míčků a další den v Cincinnati zase jinými,“ myslí si.

Rozumím tomu, že lidé nevidí rozdíl, ale popravdě je ten rozdíl obrovský. Víte, když hrajeme, soutěžíme na své limity a malé rozdíly mají velký dopad na naše těla. Tyhle malé změny se pak odráží na našich loktech, zápěstích, ramenech. A to je špatné. Je to stejné jako rychlé změny povrchů, což je také něco špatného. Míčky jsou ale něco, s čím zápolíme už dlouhou dobu. Snažíme se to změnit, ale je to složité,“ krčí rameny Nadal.