Strhující drama, blízko postupu. Veselý vzdoroval téměř čtyři a půl hodiny

- Radek Štohl

Dva míčky chyběly Jiřímu Veselému k postupu do druhého kola US Open. Český tenista po úspěšné kvalifikaci měl dobře rozehraný zápas proti Ričardasu Berankisovi, se kterým vedl 2:1 na sety a 5:4 na gemy, při vlastním podání však uhrál jen shodu. K úspěšnému zápasu prvního kola Veselému nepomohly ani tři odvrácené mečboly.

Jiří Veselý musel absolvovat druhou grandslamovou kvalifikaci v řadě. Ve Wimbledonu se po hladkém průběhu dostal do třetího kola hlavní soutěže, na US Open skončila jeho pouť o něco dříve, když na závěrečném turnaji velké čtyřky sezóny prožíval nelehké situace již od nástražných bojů.

Ve druhém kole kvalifikace musel při vlastním servisu odvracet mečbol proti Jasonu Jungovi, ve finále ke všemu sehrál více jak tří a půl hodinový duel proti Paolo Lorenzimu, italského veterána porazil 6:4, 5:7, 7:6. Další strhující podíváná však Čechovi nevyšla...

Úvodní sada byla přitom pro Veselého radostnější. Za stavu 3:3 se propracoval ke dvěma brejkbolům, hned ten první využil, a jelikož soupeři nenabídl jedinou šanci, šel do další části zápasu ve větší pohodě.

Sebevědomí českého tenisty mohlo narůst po osmé hře druhé sady, Veselý v této chvíli odvrátil stav 15:40. O osudu setu rozhodl tiebreak, ve kterém Čech rychle prohrával 0:4, nevydařený vstup již odvrátit nedokázal.

Během prvních dvou setů byly k vidění pouhé tři brejkboly, ve třetí sadě se situace mírně změnila. Český hráč za stavu 1:1 nejprve odvrátil hrozbu soupeře, vzápětí se po třech nabídnutých šancích v řadě dočkal druhého využitého brejkbolu. Vedení se mohlo navýšit po šesté hře, stav 40:0 na returnu ale zůstal nevyužitý. I přesto měl Veselý nadějné vedení 2:1 na sety.

Ačkoliv se bývalé juniorské jedničce nevydařil nástup do čtvrté sady, v níž prohrával 0:2, zásluhou rebrejku a dalšího úspěšného počínání na returnu v sedmé hře měl za stavu 5:4 šanci ukončit zápas na servisu. Veselý sice odvrátil stav 15:40 a dotáhl gem na shodu, soupeř ale rychle získal třetí brejkbol, který využil. Podruhé v zápase tak rozhodoval tiebreak, ve kterém Berankisovi opět vyšel nástup.

Napínavé drama tak určilo vítěze v páté sadě. Tenisté se drželi až do sedmé hry, ve které Veselý nabídl soupeři tři brejkboly, ten závěrečný neodvrátil. V další hře na podání ještě zažehnal mečbol Berankise, na returnu se i přes dva nevyužité mečboly Litevce k brejkbolu nedostal. Po čtyřech hodinách a dvaadvaceti minutách se tak z postupu radoval žebříčkový favorit.

Grandslam

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry mužů
Ricardas Berankis (LTU, 70.) – JIŘÍ VESELÝ (140.) [Q] 4:6, 7:6(4), 3:6, 7:6(4), 6:4