Upadla, okřikla fanouška, srazila sběrače. Plíšková přehrála Martincovou až po boji

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODASTVÍ Z NEW YORKU: S airpody na uších vyšla odhodlaně proti české jedničce. Na druhém největším kurtu v newyorském areálu Flushing Meadows se úspěšná kvalifikantka Tereza Martincová vydala na zteč proti hráčce takového kalibru jakou je Karolína Plíšková. Další české derby v New Yorku, další duel s pořádným nábojem a vyrovnaným průběhem.

Jako jedna ze dvou Češek zvládla nástrahy kvalifikace. Tereza Martincová nicméně nepůsobila v pondělí na stadionu Louise Armstronga jako neotrkaná kvalifikantka. Proti české jedničce se prezentovala hned od začátku derby hrou, která ji zdobila v boji o hlavní soutěž. Parádní returny od lajny, pestrá volba úderů, variabilita na podání. „Věděla jsem, že Káju nesmím nechat hrát. První míče jsem se snažila natáhnout k základní lajně. Riskovala jsem i při podání. Ne že bych chtěla esovat, ale chtěla jsem jí znepříjemnit return, aby mi ho nemohla nastřelit pod nohy. Aby rytmus neurčovala ona,“ vyprávěla po konci české bitvy Martincová.

I díky těmto zbraním se aktuálně 139. hráčce rankingu WTA podařilo prolomit servis bývalé světové jedničky, a to hned třikrát v řadě. Martincová však nikdy nedokázala brejk potvrdit. „Praly jsme se s podmínkami na kurtu, kde nám slunce svítilo přímo do obličeje. Začnete si nadhazovat jinam, jen abyste míč vůbec viděl,“ zkoušela hledat příčiny Martincová, která krajance zápas dost znechutila. „Moje trápení se servisem bylo někdy i frustrující,“ uznala svěřenkyně Conchity Martinézové.

A i díky tomu Martincová při vlastním podání za stavu 5:4 vedla dokonce 30:0 a byla jen dva míče od šokujícího zisku první sady. Plíšková se však zmobilizovala a dokázala ještě vše otočit ve svůj prospěch. „Chybí mi zkušenosti, které potřebuji hlavně při těch nejdůležitějších míčích. Když přišla zlomová chvíle, možná jsem chtěla až moc. Uvědomovala jsem si, kdo stojí na druhé straně. A Kája umí klíčové balony zahrát neskutečně,“ smutnila Martincová.

Plíšková přesto za stavu 6:5 ještě set ukončit nezvládla, ve vyrovnaném tiebreku už díky zlepšenému výkonu při hře na síti triumfovala.

Druhá sada ale následně nebyla pro českou jedničku žádnou formalitou. Nejprve Plíšková upadla. „Nějak jsem šlápla do prázdna. Bylo to docela nepříjemné, trošku to se mnou otřáslo,“ popisovala první karambol. Martincová i díky rozhození Plíškové otočila z 1:3 na 5:4.

Česká jednička zvládla vyrovnat na 5:5, tentokrát jí však potkala srážka se sběračem. „On narazil do mě, jak sprintoval, tak mě asi neviděl. Jsem ráda, že žiju,“ komentovala situaci s nadhledem.

A krom toho ještě Plíšková musela okřikovat nepříjemného diváka. „Seděl asi metr ode mě a anglicky zakřičel něco vy smyslu, ať se probudím. To jsem ještě ignorovala. Později zařval, že hraju hrozně. Tak jsem mu sprostě odpověděla, ať je potichu...“ smála se světová trojka.

I přes všechny lapálie nakonec dotáhla v roli favoritky zápas k vítězství. Ke smutku Terezy Martincové, která předvedla životní výkon. „Jsem smutná. Byla jsem blízko v obou setech proti jedné z nejlepších hráček na světě,“ litovala Martincová. Samotné US Open, které odstartovala v minulém týdnu v kvalifikaci, hodnotí ovšem pozitivně. „Ukazuje se, že nějaký progres tam je. Na Wimbledonu jsem v kvaldě porazila holky, které jsou tady v hlavní soutěži. Trošku se zvedám. Doufám, že se v nejbližší době dostanu do pozice, abych šla rovnou do hlavní soutěže,“ věří.

A přání to může být opravdu reálné...

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
TEREZA MARTINCOVÁ (139.) [Q] – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.) [3] 6:7(6), 6:7(3)