Životní chyba? Úspěšný trenér popsal, proč odmítl koučovat Murrayho

- Jan Vojkůvka

Larry Stefanki, bývalý trenér tenisových hvězd, se v rozhovoru pro Tennis Podcast svěřil s kroky, které ho nejspíš připravily o možnost trénovat budoucí světovou jedničku. V roce 2005 odmítl možnost spolupráce s Andym Murraym, což by někdo mohl brát s odstupem času jako velkou profesní chybu a promarnění další životní šance.

Již dvaašedesátiletý Stefanki je bývalý tenisový profesionál, jehož největší úspěchy přišly až v trenérské kariéry.

Koučoval vskutku velké tenisové hvězdy. Krátce působil u Johna McEnroea, dopomohl ke grandslamovému titulu a postu světové jedničky Marcelo Riosovi, trénoval Jevgenije Kafelnikova, Tima Henmana, Andyho Roddicka, i Marii Šarapovovou.

Mezi lety 2005 a 2006 pak dostal nabídku spolupracovat s tehdy osmnáctiletým Andy Murraym. Supertalentovaným tenistou, který se v konkurenci špičkových tenistů dostal až do tzv. Big 4, tedy do společnosti Rogera Federera, Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče.

Jenže si místo toho vybral trochu jinou cestu. Spolupráci s Fernandem Gonzalezem.

„Prvně ze všeho musím říct, že společnost Andyho Murrayho si užívám. V šatně je to jeden z největších srandistů, jaké jsem potkal,“ řekl zkušený Stefanki pro Tennis Podcast. „Má hodně suchý smysl pro humor, je hodně veselý. Respektuji ho, dokážu skvěle bránit a útočit.“

„Když se objevila nabídka, rozhodl jsem se jít jiným směrem a trénovat Fernanda Gonzaleze. A to z několika důvodů,“ upozornil s tím, že věděl, jak obrovský potenciál se v něm ukrývá. „Věděl jsem, že to bude další Marcelo Rios,“ přirovnal ho ke grandslamovému šampionovi a světové jedničce, kterou právě Stefanki vedl. Ale také vychoval.

Riose totiž trénoval v dobách jeho začátků na okruhu ATP v letech 1995 až 1998, tedy mezi 20 a 23 lety. „Prakticky bych ho musel zase vychovávat. Tehdy jsem nechtěl tuhle výzvu přijmout. Bylo mu 18 a já měl tři kluky, takže vím, jak je tohle období složité. Nejde jen o trefování míčků, je to pro vás druhý život.“

„Byli bychom spolu nějakých 40 týdnů ročně. V té fázi svého života jsem na to nebyl připraven. Vybral jsem si raději pětadvacetiletého Fernanda,“ podotkl Stefanki. Litoval ovšem někdy toho, že promarnil šanci trénovat budoucí britskou hvězdu? „Rozhodl jsem se, jak jsem se rozhodl. Vůbec toho nelituji,“ dodal.

Spojení Stefankiho, který dovedl na post světové jedničky Riose a Kafelnikova, s Murraym, jenž se stal světovou jedničkou v roce 2016, se nakonec neuskutečnilo. Spolu mohli dokázat mnohé. Zároveň ale nemuseli. Jisté je pouze to, že slavný trenér musel sebrat hodně odhodlání, aby odmítl nabídku takového talentu.

Za chybu to ovšem nepovažuje.