37 let! Polský tenista ukončil nekonečné čekání na titul

- Jan Vojkůvka

Dlouhých 37 let trvalo, než se polský tenis mohl znovu radovat z titulu na okruhu ATP. Před letošním US Open nekonečné čekání bylo konečně prolomeno. Turnaj ve Winston-Salemu se stal kořistí dvaadvacetiletého Huberta Hurkacze, 41. hráče světa, který navázal na úspěch Wojteka Fibaka z roku 1982.

Wojtek Fibak během kariéry získal celkem 15 titulů ve dvouhře. Naposledy bývalá světová desítka triumfovala v roce 1982 v Chicagu. Od té doby se mužský polský tenis z titulu radovat nemohl.

Až do srpna 2019. Na turnaji ve Winston-Salemu dokázal Hubert Hurkacz dokráčet až do finále, ve kterém porazil Benoita Paireho 6:3, 3:6, 6:3. Po cestě k titulu si poradil s mladými hvězdami Francesem Tiafoem či Denisem Shapovalovem. A po zásluze ve finále zdolal vítěze dvou letošních turnajů ATP.

„Je to obrovské vítězství,“ radoval se Hurkacz. „Benoit je úžasný hráč, což pro mě znamená ještě cennější vítězství. Musel jsem o něj hodně bojovat. Jsem nadšený, že se mi podařilo pozvednout nad hlavu svůj první titul právě tady.“

Kromě toho, že navázal na úspěchy svého krajana Fibaka, stal se také prvním polským tenistou ve finále na okruhu ATP od roku 2015. Tehdy Jerzy Janowicz skrečoval v únoru souboj s Richardem Gasquetem v Montpellieru.

Vítězství navíc posune Hurkacze na žebříčku ATP na nové maximum, kterým bude 35. místo.

V Bronxu zvítězila Linetteová
Nebyl to ovšem jen Hurkacz, který potěšil polské fanoušky. Na ženském turnaji v Bronxu dosáhla životního úspěchu také Magda Linetteová. Aktuálně 80. hráčka světa se prokousala skrz kvalifikaci až ke svému premiérovému titulu na okruhu WTA, když ve finále zdolala Italku Camilu Giorgiovou 5:7, 7:5, 6:4.

Polská hráčka absolvovala v devíti dnech celkem osm zápasů, prohrála jen dva sety a při cestě do finále si poradila mimo jiné s Kaiou Kanepiovou a Aljaksandrou Sasnovičovou. Ve čtvrtfinále poté přehrála v tiebreaku třetího setu Karolínu Muchovou, v semifinále ve dvou setech zdolala také Kateřinu Siniakovou.

Katyně českých tenistek se dostala do svého teprve druhého finále na okruhu WTA v kariéře. Po porážce v Tokiu v roce 2015 se v americkém Bronxu konečně ve svých 27 letech dočkala i titulu.