Zmatená Martincová i fanoušci. Jak je to na US Open s koučingem nebo hodinami?

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODASTVÍ Z NEW YORKU: US Open se podobně jako ostatní tři největší podniky sezóny neřídí pravidly ATP či WTA, ale pravidly vlastními pro každý jednotlivý grandslam. I proto v kvalifikaci došlo hned k několika momentům, kdy nejen fanoušci na tribunách, ale i hráči byli danými pravidly zmateni. Může se v hlavní soutěži využít koučingu? A jak bude zápas probíhat za extrémních teplot?

Koučing během zápasu

Ten bude na US Open i letos nadále zakázán. Byl dovolen pouze v kvalifikaci, kdy si mohl hráč či hráčka dojít v pauze k tribuně pro radu k trenérovi, který mohl dávat svým svěřencům i neverbální signály během zápasu. „Je to další možnost, jak se fanoušci mohou dostat blíže ke sportovcům. Během televizních přenosů z kvalifikace mohli slyšet porady s kouči přímo ve vysílání,“ vysvětlovala Stacey Allasterová z Americké tenisové asociace na setkání s médii.

„Člověk může vypnout. Trenér vás hodí do klidu. Řekne vám třeba i něco, co z kurtu nevidíte. Pro mě je koučing moc pozitivní věc,“ myslí si česká tenistka Denisa Allertová, které tohoto pravidla využila hned v prvním zápase kvalifikace.

Služeb trenéra během kvalifikačních zápasů využili i Jiří Veselý, Zdeněk Kolář, nebo Tereza Martincová. „Říkal mi, že moje hra nevypadá až tak špatně. Trošku mě to uklidnilo,“ pochvalovala si postupu do hlavní soutěže poslední zmíněná, která spolupracuje s koučem Pavlem Zádrapou.

Hodiny na dvorci

Pravidlu, kterému se vehementně bránil třeba Rafael Nadal, se nevyhnou na US Open tenisté už druhý rok. V roce 2017 se odpočítávání 25 sekund mezi výměnami testovalo ještě v kvalifikaci, loni už se s tím musely popasovat světové hvězdy i v hlavní soutěži.

Hodiny na hlavní tabuli měří i čas před a po rozcvičení (60 sekund stejně jako na turnajích pod hlavičkou ATP a WTA), hlavní debaty se však vedou dlouhodobě zejména o zmiňovaných 25 sekundách, které mají tenisté mezi výměnami na podání. Každý umpirový sudí totiž začínal měřit čas podle svého úsudku. Na velkých kurtech to bylo poznání později po utišení potlesku, na těch skromnějších tak výměny plynuly daleko rychleji.

A mnohým tenistům to nebylo moc po chuti. „Hrozně záleží na kurtu, na kterém se hraje, protože když se hraje na velkém kurtu, tak lidi tleskají a oni čekají, až se řekne skóre. Na malých kurtech to sviští,“ kroutila loni hlavou Barbora Strýcová.

Od letoška by měly i na centrálních kurtech výměny plynout rychleji. „Dnes už jsou všude světelné tabule, kde fanoušci vidí skóre, není nutné čekat s ohlášením aktuálního stavu na utišení potlesku. Zejména po esech,“ vysvětlil na setkání s novináři nový šéf rozhodčích na US Open Sören Friemel. Coby začátek podání se navíc bere až pohyb s nadhozením míčku nad hlavu. I proto mohou být hráči po vypršení limitu napomenuti, když stále pinkají míčkem pouze o zem.

Hot rule

V případě extrémních teplot, oproti valné většině ostatních turnajů existuje druhým rokem na US Open takzvané „hot rule“, které se spouští okamžikem, kdy teploty i vlhkost překročí únosnou mez. V tomto případě mají hráči v ženských zápasech po druhém setu a v mužských po třetí sadě možnost desetiminutové pauzy.

Mohou odejít z kurtu, ochladit se v připravených odpočívárnách u kurtů či se převléct do suchého oblečení. V letošní kvalifikaci to hodně ocenila třeba Denisa Allertová. „Nesedělo mi počasí, cítila jsem se blbě. Bylo otřesné vedro,“ vyprávěla po svém prvním zápase. Právě jí byla umožněna zmíněná pauza, po níž odstartovala svůj mohutný nástup zakončený vítězstvím ve třetí sadě nad mladou Američankou Brantmaierovou.

Tenisté mají přímo u kurtů k dispozici taktéž ručníky s ledem a nově i miniklimatizaci s chladným vzduchem.

Toilet break

Ženy mají nově místo dvou k dispozici pouze jednu pauzu, muži v pětisetových zápasech dvě. V případě, že se chce hráčka či hráč převléci mimo kurt i po využití toilet break, bude mu to nově umožněno. Nad tím se v pátek podivovala i Tereza Martincová, když její soupeřka Kristína Kučová v průběhu druhého setu na deset minut odešla z kurtu. „Já jsem celkem koukala. Najednou odešla uprostřed setu. Já jsem myslela, že se jí něco stalo, ale ona se šla jen převléct."