US Open: Pondělní program zahájí Plíšková s Berdychem, Kvitová hraje až v úterý

- Jan Havlovic

Pořadatelé US Open zveřejnili s předstihem hrací plán na úvodní dva dny a tenisoví fanoušci již vědí, kdy půjdou jejich oblíbenci a oblíbenkyně do akce. Z českého pohledu bude velice zajímavý hned začátek pondělního programu. Na stadionu Louise Armstronga svedou bitvu Karolínu Plíšková s Terezou Martincovou a do akce půjde ve stejný čas také Tomáš Berdych. Petra Kvitová se představí fanouškům až v úterý.

Začátek pondělního programu bude z pohledu českého tenisového fanouška stát rozhodně za to! Na stadionu Louise Armstronga, druhém největším tenisovém dvorci ve Flushing Meadows, se uskuteční od 17:00 (SELČ) české derby mezi úspěšnou kvalifikantkou Terezou Martincovou a světovou trojkou Karolínou Plíškovou.

Ve stejný čas půjde do akce na kurtu číslo třináct Tomáš Berdych, který se postaví domácímu Jensonu Brooksbymu. Česká mužská tenisová jednička bude proti osmnáctiletému Američanovi velkým favoritem. Brooksby, který je v žebříčku až na konci čtvrté stovky, je však rozehraný z tříkolové kvalifikace.

V pondělí se mohou fanoušci těšit ještě na Karolínu Muchovou v souboji s Kazaškou Jelenou Rybakinovou a na Jiřího Veselého. Úspěšný kvalifikant se představí v hlavní soutěži newyorského grandslamu již pošesté a v prvním kole se střetne s Litevcem Ricardasem Berankisem.

Kvitová do akce až v úterý
V rámci druhého hracího dne ve Flushing Meadows půjde do akce šestice český tenistů. Hlavní pozornost bude upřena na Petru Kvitovou, která vyzve na kurtu číslo sedmnáct Denisu Allertovou, úspěšnou kvalifikantku. Světová šestka Kvitová má s krajankami dlouhodobě pozitivní bilanci a favoritkou bude i nyní. Je však otázkou, v jaké formě se nachází po problémech s levou rukou.

Fanoušci se mohou těšit i na semifinalistku letošního Wimbledonu Barboru Strýcovou, která narazí poprvé v kariéře na Španělku Bolsovovou. Na jedenáctce bude zápolit Kateřina Siniaková, která se před US Open blýskla semifinálovou účastí na turnaji v Bronxu. V prvním kole vyzve nepříjemnou Rumunku Cirsteaovou, se kterou má zápornou bilanci 0:2.

Zvýšená pozornost bude jistě upřena také na Marii Bouzkovou, která o sobě dala vědět postupem do semifinále na prestižním turnaji v Torontu. Jednadvacetiletá tenistka se dostala v New Yorku na poslední chvíli do hlavní soutěže a v prvním kole vyzve Australanku Tomljanovicovou. 

Kristýna Plíšková bude hrát na čtyřce proti teprve šestnáctileté Francouzce Dianě Parryové, která startuje díky divoké kartě od pořadatelů.

Pondělí 26.8.

Louis Armstrong Stadium
17:00 TEREZA MARTINCOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [3]

Kurt č.13
17:00 TOMÁŠ BERDYCH –  Jenson Brooksby (USA)

Kurt č.7
19:00 Jelena Rybakinová (KAZ) – KAROLÍNA MUCHOVÁ 

Kurt č.9
22:00 Ricardas Berankis – JIŘÍ VESELÝ 

Úterý 27.8.

Kurt č.17
17:00 DENISA ALLERTOVÁ – PETRA KVITOVÁ [6]

Kurt č.4
22:00 KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ – Diane Parryová (FRA)

Kurt č.14
21:00 Alja Tomljanovicová (AUS) – MARIE BOUZKOVÁ

Kurt č.12
22:00 Aliona Bolsovová (ESP) – BARBORA STRÝCOVÁ

Kurt č.11
22:00 Sorana Cirsteaová (ROU) – KATEŘINA SINIAKOVÁ