Hádal se s rozhodčím, čelil mečbolu. Veselý nakonec tenisovou divočinu ustál

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Ne tak komfortně jako Lukáš Rosol. Ale vítězně! I Jiří Veselý stále drží prapor českého tenisu v kvalifikaci na US Open v New Yorku. Proti Tchajwanci Jungovi sice předvedl velmi dobrý tenis, styl soupeře ale byl málem nad síly českého tenisty. Ten se v pozápasovém rozhovoru vrátil ke klíčovým momentům, velké hádce s rozhodčím nebo možnosti, že by přicestovala do Ameriky jeho půlroční dcerka Sofie s manželkou Denisou.

Po vítězství nad Jasonem Jungem z Tchaj-wanu jste postoupil do finále kvalifikace. Nepříjemný soupeř, velké teplo. Jaký to byl zápas z vašeho pohledu?
Velmi náročný. V koncovce už mi docházely síly, ale naštěstí jsem dokázal hlavu udržet na uzdě. Podmínky jsou tady náročné. Ne že by úplně člověk ztrácel koncentraci, ale když se chvíli nedaří, tak máte tendenci psychicky jít hrozně dolů. V zápase bylo pár gemů, kdy jsem vybojoval 0:30 nebo 15:40... Pořád jsem si říkal: Bojuj, nenech ho to uhrát! Bylo tam určitě i pár šancí, které mohl využít, a zápas mohl dopadnout úplně jinak. Ale v těch důležitých momentech jsem udržel hlavu klidnější a dokázal to v koncovce uhrát. Poslední gem jsem byl nesmírně nervózní. Už jsem cítil, že je to potřeba co nejrychleji ukončit.

Tchajwanec tlačil své údery hodně k základní lajně, hrál hodně variabilně a rozhazoval míček po celém kurtu. V čem byl pro vás nejvíc nepříjemný? Zejména ve druhém setu, který jste nakonec prohrál...
Ve druhém setu jsem měl velké množství šancí. Měl jsem tam několikrát 0:30, 15:30, spoustukrát po třiceti i brejkbol. Soupeř ale dokázal vždy výborně zahrát, byl velice solidní odzadu. Tím, jak byl menšího vzrůstu, tak byl i nesmírně pohyblivý. Hrál opravdu nepříjemně. Volil hodně přímky, hrál rychle, často se tlačil na síť. Nebylo ho lehké udržet za základní čárou. Ale naštěstí jsem celý zápas relativně dobře podával, čímž jsem ho držel při zemi a nechával ho pod tlakem. 

Za stavu 5:6 ve druhé sadě při vlastním podání jste se skoro dvě minuty hádal s čárovým sudím o přešlapu základní lajny. O co tam přesně šlo, opravdu jste přešlápl? Ukazoval jste vytočenou patu...
Já si myslím, že jsem nepřešlápl. Pravidelně si to hlídám, stávám patnáct až dvacet čísel za čárou. Vím, že se pokaždé špičkou nohy trošku vytočím a patou jdu přes čáru, ale nikdy se mi nestane, že bych na ni došlápl. Takže pochybuji, že v tomto případě šlo o přešlap. Nakonec je možná škoda, že jsem se do nějaké debaty vůbec pouštěl, protože mě to trošku rozhodilo a udělal jsem další dvojchybu. Najednou měl soupeř zadarmo dva setboly. Je to alespoň ponaučení pro příště. Musím se zkoncentrovat a jít dál. 

Ve třetím setu jste čelil mečbolu, navíc jste při něm musel spoléhat až na druhé podání. Jak náročné se v tomto krizovém momentu bylo těžké soustředit se a nechybovat znovu?
Druhý servis mi obecně nějak zatím nefunguje, necítím pořádně míče. Dělám relativně hodně dvojchyb. Na druhou stranu dávám hodně es. Moje podání je v poslední době hodně živé, špatně se to pak kontroluje. V tu chvíli jsem se snažil všechno jen nějak vrátit přes síť do kurtu a nechat ho hrát. Viděl jsem, že on se taky snaží o stejnou věc a čeká jen na mou chybu. Když jsem pak dostal šanci jít do útoku, tak jsem zahrál výborný forhand po čáře, čímž jsem odvrátil mečbol. Udržet si v tom gemu servis bylo klíčové.

V úterý jste říkal, že vám ještě chybí herní praxe na betonu a že vás limituje kondiční deficit po zranění. Vidíte oproti prvnímu kolu ve svém výkonu nějaký progres?
Zápas to nebyl nějak extra pěkný. Hrálo se nahoru dolů. Soupeř hrál agresivně, pro mě dost nepříjemně. Můj pohyb bohužel ještě není optimální, mám pořád nějaký handicap. Dělám, co je v mých možnostech, abych to posunul dál. A abych i odblokoval trošku hlavu, protože když máte podobné zranění poněkolikáté, tak už se do ní nějaký blok rychle dostane. A bojí se jít přes špičku, aby si prst znovu nevykloubil. Vím, že momentálně ještě v mé hře jsou nějaké věci, které kvůli tomu dělám špatně. Je to právě hodně způsobené tím, že se bojím jít přes hranu. 

Lukášovi Rosolovi hodně v kvalifikaci pomáhá přítomnost manželky. Plánujete spolu s vaší paní, že by přijela podobně jako na Wimbledon třeba i s dcerou? Nebo to kvůli velké vzdálenosti z Evropy neklapne?
Zatím jsme to spolu neřešili. Nejspíš US Open vynechají. Ale možná si to ještě nechám proležet v hlavě a začnu vyřizovat nějaká víza pro případ, že bych postoupil do hlavní soutěže. Ale přeci jen teď jsme byli spolu skoro dva měsíce. 

Moje malá princezna nemá úplně problém s cestováním, ale z Prahy je to přeci jen skoro devět hodin v letadle. A dcera s lety nemá ještě tak velkou zkušenost. Nechám tomu zatím volný průběh. Domluvíme se až po kvalifikaci.

Podobně jako Kevin Anderson nebo Andy Murray máte na tkaničce u boty navlečen snubní prstýnek. Pomáhá vám to na kurtu symbolicky?
Od té doby, co jsme se s manželkou vzali, tak se i moje výkony zvedly. Nevím, jestli to spolu nějak souvisí, ale minimálně pro psychickou pohodu je to pro nás oba velice pozitivní. Ten prstýnek je pro mě obrovskou součástí života.

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace mužské dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (140.) – Jason Jung (TPE, 121.) [23] 6:4, 5:7, 7:5