Bylo to drama, usmívala se Kvitová po postupu přes Svitolinovou

- Jan Vojkůvka

Úsměvy posílala na všechny strany, byla na ní vidět úleva. Petra Kvitová zvládla náročný duel třetího kola a bude si moci zahrát o postup do čtvrtfinále proti Němce Kerberové.

Bylo to drama,“ smála se po utkání na dvorci při rozhovoru s Matsem Wilanderem pro Eurosport. A drama to skutečně bylo! Ne snad v prvním, nebo na začátku druhého, setu. V první sadě byla jasně lepší a to i přes ztrátu podání ve čtvrtém gemu, kterým Ukrajinka Elina Svitolinová stáhla svou ztrátu z hry předcházející. Po dalších brejcích v páté a deváté hře a především koncentrovaném výkonu na servisu Petra vyhrála 6:3.

Šestadvacetiletá rodačka z Bílovce posilněna ziskem prvního setu vstoupila skvělým způsobem i do toho druhého. Podání soupeřky totiž prolomila hned při první příležitosti, když vedení 2:0 získala po nechytatelném returnu. Když pak pátým vyhraným gemem v řadě zvýšila již na rozdíl tří her, asi už málokdo pochyboval o postupu čtyřnásobné fedcupové vítězky. Češka však v nastoleném tempu nepolevila a dál sbírala míček za míčkem především díky forhendovým winnerům.

Svitolinová však ani za stavu 0:4 zbraně nesložila. V pátém gemu připravila Kvitovou o podání a když se ji to samé povedlo zakrátko zopakovat, byl rozdíl mezi oběma hráčkami takřka vymazán. Ukrajinka následně čistou hrou srovnala na 4:4 a druhý set tak začal de facto od začátku. Důležitý okamžik přišel v devátém gemu, kdy Češka konečně zastavila rozjetou soupeřku a čistou hrou získala veledůležitý bod. V desáté hře si Kvitová postupně vypracovala dva mečboly, když tím druhým ukončila celý zápas.

Není úplně jednoduché se koncentrovat na každý úder. Pokazila jsem tam pár míčků, navíc ona už věděla, že nemá, co ztratit a vrátila se silnější,“ hodnotila duel Kvitová. „Všechno se to tak nějak seběhlo, začala na mě tlačit a já ztratila tempo a a agresivitu. Jsem ráda, že jsem se v posledních dvou gemech zase našla,“ hledala důvody ztráty jasného vedení 4:0 ve druhém setu.

Myslím, že jsem si hodně pomohla servisem. Byla jsem agresivní, hrála jsem hodně od základní čáry forhend křižně, a to bylo asi klíčové v utkání, protože ona se skvěle pohybovala a snažila se do toho chodit na bekhend a já jí tak dostávala pod tlak,“ podotkla česká tenistka, která také dokázala do koncovky druhého setu opět zvýšit koncentraci na každou výměnu, díky čemuž se ji nakonec podařilo zastavit stíhací jízdu Svitolinové.

A tak dvojnásobná wimbledonská šampionka může nadále pokračovat v cestě na US Open. Na turnaji, kde se ji daří asi nejméně ze všech grandslamových turnajů. A na to se Mats Wilander nezapomněl zeptat ve svém pozápasovém rozhovoru, když se Kvitové dotázal, jestli by mohla oslavit titul také ve Flushing Meadows.

No, titul odsud ještě nemám,“ zamyslela se Kvitová. „Samozřejmě tu chci předvést to nejlepší tento rok a udělat, co mohu, ale vyhrát grandslamový turnaj je strašně náročné. Je pěkné se dostat do druhého týdne, což je můj nejlepší výsledek na grandslamu v této sezoně a jsem ráda, že se mi daří hrát dobře a věřím, a doufám, že to ještě není konec,“ dodala na závěr.