Značka ZK dobývala New York. Last minute kvalifikant Kolář prolomil grandslamovou smůlu

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: V kvalifikaci na US Open hrdě hájil barvy českého mužského tenisu. Ukázal, že ve svých 22 letech toho má ještě hodně před sebou. I přes rankingový „handicap“ Zdeněk Kolář bořil předzápasové predikce a sehrál dva kvalitní duely s hráči, kteří patří na ATP Challenger Tour k nadprůměrným. Jeho last minute příjezd nakonec ničemu neuškodil. Ba naopak. Podle svých slov si v New Yorku znovu dokázal, že umí předvést extrémně kvalitní tenis.

Lukáš Rosol a Jiří Veselý. Právě jen tato dvojice českých mužů měla zabojovat o účast v hlavní soutěži ve Flushing Meadows. Po vlně odhlašování se však díky svému rankingovému postavení v době cutu přeci jen do pavouka dostal i třetí Čech. Zdeněk Kolář.

Aktuálně 283. hráč světa dostal potvrzení o účasti od pořadatelů ve čtvrtek, kdy byl ještě na challengeru ve slovinské Portoroži, v pondělí už stál na vyhřátém kurtu v New Yorku tváří tvář americkému ranaři Michaelu Mmohovi. „Loni jsem byl třináctý pod čarou a do kvalifikace jsem se dostal. Letos jedenáctý, takže jsem tušil, že by to mohlo znovu vyjít. Nějaké plány jsem samozřejmě měl i místo US Open, ale všechno bylo připraveno tak, abych jenom v případě potvrzení mohl sednout do letadla a letět,“ vyprávěl.

Do New Yorku přicestoval teprve den před utkáním, obavy z únavy z transatlantického letu a časového posunu tak byly na místě. „Bál jsem se, aby mi nerezignovalo tělo,“ uznal zpětně Kolář.

<

Los k němu nebyl zrovna milosrdný. Ani podmínky. Duel začal za teploty přes čtyřicet stupňů, poté jej přerušil déšť. Končil za pološera. Proti českému hráči byli i diváci, kteří fandili domácímu borcovi. Zdeněk Kolář zápas ale i na sílu urval.

Postaral se tak o prolomení své smolné bilance, kdy v pěti posledních grandslamových kvalifikacích skončil hned v prvním kole. „Míval jsem těžké losy. Na grandslamu už prakticky nikdo špatný ani není. Snažil jsem se na to proti Mmohovi nemyslet,“ vysvětloval tenista původem z Bystřice pod Pernštejnem.

Po dni pauzy pak s podobným odhodláním málem zaskočil ve druhém kole Belgičana Kimmera Coppejanse. Na challengerech již velmi dlouho etablovaného plejera. Pro Koláře i jeho soupeře šlo o velmi pikantní souboj.

„Jsme s Kimmerem dobří kamarádi. Na turnajích spolu často trénujeme, hráli jsme spolu v Braze a Bordeaux i čtyřhru. Věděl jsem naprosto přesně, co od něj čekat, a to se také potvrdilo,“ smutnil Kolář.

Protože právě jeho kamarád mu nakonec ve Flushing Meadows vystavil stopku. Českému tenistovi nevyšly koncovky obou setů. Kolář hlavně kroutil hlavou nad verdiktem sudího na konci druhé sady. Za stavu 3:5 svůj gembol totiž neproměnil, byl od jeho využití jen milimetry. „Zahrál jsem podle mého eso, ale rozhodčí zahlásil aut. Škoda, kdyby to bylo 4:5, mohlo to být určitě otevřené,“ tušil Kolář.

Český tenista si bere ale z newyorské anabáze jen pozitiva. „Jsem rád za předvedenou hru, poslední dva měsíce se mi začíná líbit. Na ní se dá určitě v nadcházejících týdnech stavět,“ věří.

Newyorští fanoušci si tak na velkou raritu, tedy vlastní kolekci oblečení Zdeňka Koláře, budou muset počkat minimálně do příštího srpna. Co ale české tenisové publikum? Může čekat nějaké novinky od brandu ZKtenis? „Čas od času si něco nového udělám. To je pro mě spíš taková zábava, abych se nenudil. A třeba byl na okruhu i něčím odlišný,“ usmíval se Kolář, jehož další cesta povede zřejmě na challenger do italské Comy.