ATP

Zkrat Berdycha. Podával na výhru, závěr proti osmičce nezvládl

- Radek Štohl

Tomáš Berdych v generálce na US Open skončil ve druhém kole dvouhry. Zkušený Čech ve Winston-Salemu neudržel vedení s Filipem Krajinovičem, se kterým prohrál 6:3, 5:7, 1:6. Berdych přitom za stavu 6:3, 5:4 podával na výhru v zápase, v posledních pěti hrách střetnutí získal jen tři fiftýny.

Věčná škoda. Chyběly tři úspěšné fiftýny a Tomáš Berdych měl po výhře nad Andreasem Seppim nakročeno do osmifinále Winston-Salemu. 

Rovněž podruhé si totiž mohl poradit s Filipem Krajinovičem, zároveň od začátku února to vypadalo na radost ze druhého vítězství v řadě. To se mimochodem přihodilo právě proti Krajinovičovi v Montpellier, kde Berdych postoupil do čtvrtfinále dvouhry.

Nevydařený závěr druhé sady ale měl opačný následek...

Berdych vstoupil do zápasu brejkem ve druhé hře, soupeř ho vzápětí dokázal rebrejknout. Čech si však pro zisk první sady došel, v šesté hře vzal podruhé v zápase Krajinovičovi podání, na servisu žádné komplikace nedopustil.

Druhá sada byla o poznání divočejší. Hráči si během úvodních devíti her pětkrát neudrželi servis, z čehož těžil Berdych, který šel za stavu 5:4 podávat na výhru v zápase. Finalista turnaje 2012 získal první fiftýn gemu, ve zbytku hry uspěl již jen jednou, a tak Krajinovič srovnal na 5:5: Berdych ke všemu neuhrál jediný míček při dalším servisu, o účastníkovi osmifinále tak rozhodl třetí set.

Již to vypadalo, že se Berdych dokázal ze závěru první sady oklepat, v úvodní hře si vytvořil tři brejkboly v řadě. Tři kvalitní servisy Krajinoviče, který trefil dvě esa, však značily začátek konce.

Čech po nevydařeném gemu na returnu bez problémů srovnal na 1:1. Od daného okamžiku ale ztratil oba servisy, na returnu získal pouhý míček, a během závěrečných pěti her si došel pro tři fiftýny. Před US Open se tak dvou výher v řadě nedočkal.

Winston Salem Open (muži, USA, 807 210 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
Filip Krajinovič (SRB, 51.) [8] – TOMÁŠ BERDYCH (101.) [WC] 3:6, 7:5, 6:1