Slovenský deblový postrach. Navrátilec Polášek letos nasbíral už osm trofejí

- Marek Bartošík

Tituly ze Cincinnati, Kitzbühelu a šesti challengerů, semifinálová účast ve Wimbledonu a dva další postupy do finále ATP turnajů. To je famózní letošní bilance slovenského deblisty Filipa Poláška, který přitom na konci roku 2013 s profesionálním tenisem skončil a neměl v plánu na tom nic měnit.

Po nevydařeném závěru sezóny 2013 zmizel slovenský deblový specialista Filip Polášek na čtyři a půl roku z tenisového okruhu. Zdálo se, že návrat někdejší dvacítky světového žebříčku čtyřhry je nereálný. Sám Polášek to zmínil i v rozhovoru pro časopis Tennis Arena v roce 2016.

Nyní čtyřiatřicetiletý Slovák může jedině děkovat za to, že se o návrat přece jenom pokusil. Hrát začal loni v červnu a do konce sezóny absolvoval pouze turnaje Futures a challengery. To byl jen předstupeň senzačního působení v roce 2019, které mu zaručilo skok na 30. místo žebříčku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

I think this picture is saying more than enough about how long i wasn’t at this tournament. ?‍♂️ hello wimbledon once again! ???

Příspěvek sdílený Filip Polasek (@filip_polasek_tennis),Čen 30, 2019 v 12:23 PDT

Vždyť po premiérovém grandslamovém semifinále z Wimbledonu si Polášek v Kitzbühelu připsal po více než šesti letech ATP titul, přičemž tuto trofej doplnil dalšími šesti vavříny z challengerů – mimo jiné i z Ostravy a Prostějova.

Největší úspěch v kariéře přidal tenista ze Zvolena minulý týden v Cincinnati, kde po boku Ivana Dodiga dokráčel pro první triumf z podniku kategorie Masters. Dosud přitom vítězil výhradně na kláních základní kategorie ATP Tour 250.

Jen stěží to slovensko-chorvatské duo mohlo dokázat ve větším stylu. Na cestě turnajem totiž porazilo Goffina s Hurkaczem, Bryany, Kubota s Melem, J. Murrayho a N. Skupskiho a ve finále světové jedničky Cabala s Farahem.

Polášek a Dodig nastřádali za pouhé čtyři společné turnaje 1870 bodů a v letošním pořadí jim mezi dvojicemi patří 12. místo. Na 8. příčku, která zaručuje postup na Turnaj mistrů, jim schází necelých 500 bodů. Tuto pozici nyní okupují Rajeev Ram a Joe Salisbury, kteří na svých 2345 bodů potřebovali sedmnáct odehraných turnajů!

Ukrojit z potřebné porce můžou Polášek a Dodig už tento týden ve Winston-Salemu.