Los kvalifikace US Open: Muži schytali těžké soupeře. Ženy čeká třaskavé derby

- Jan Vojkůvka, Radek Štohl

Newyorský grandslam už zná složení kvalifikací dvouher. Mezi muži se o svoji šanci pokusí Zdeněk Kolář, Lukáš Rosol a Jiří Veselý, ani jeden z tria přitom nemá snadného protihráče. Do ženské části vstoupí i pět českých hráček a přinejmenším ke dvěma z nich nebyl los moc přívětivý. Hned v úvodním kole totiž proti sobě svedl Barboru Krejčíkovou a Terezu Smitkovou.

České souboje na turnajích bývají pikantní, ovšem v prvním kole kvalifikace to přeci jen trochu zamrzí. Favoritkou zápasu bude Krejčíková, 122. hráčka žebříčku, jež prožívá výtečnou sezonu a pokukuje po premiérovém posunu do elitní světové stovky. Smitkové navíc má, co vracet. Dvakrát s ní už prohrála.

Výraznou favoritkou svého zápasu bude Denisa Allertová, jež se potká s teprve čtrnáctiletou Reese Brantmeierovou, jež startuje v kvalifikaci na divokou kartu a vůbec nefiguruje v žebříčku WTA.

Roli mírné favoritky bude plnit také Tereza Martincová, jíž los přidělil Slovinku Dalilu Jakupovičovou.

Nejhorší výchozí pozici má Anastasia Zarycká, kterou čeká Němka Anna-Lena Friedsamová. I ta je ovšem více než hratelná a Zarycká bude mít ohromnou šanci projít poprvé v kariéře do druhého kola kvalifikace.

Mezi muži se objeví také Veselý
Krátce po losu kvalifikace ženské dvouhry byl rozlosovaný mužský pavouk, ve kterém se ocitne trio českých zástupců. Konkrétně se jedná o Jiřího Veselého, Lukáše Rosola a Zdeňka Koláře.

Ani jeden z Čechů není v kvalifikaci mezi nasazenými. Složitější cestu by tak podle papírových předpokladů měl absolvovat Jiří Veselý, který v úvodním kole poměří síly s Pedro Sousou. Mezi dalšími soupeři můžou vyčkávat Jason Jung, nebo Paolo Lorenzi.

Oproti Veselému se další dva Češi nachází v horní polovině pavouka. Zdeněk Kolář se potká s Američanem Michaelem Mmohem, v dalším pole by mohl narazit na Sebastiana Kordu.

Lukáš Rosol bude v prvním zápase čelit Blaži Rolovi. V případě úspěchu ho v dalším kole s největší pravděpodobně čeká šestý nasazený Salvatore Caruso.

Los 1. kola kvalifikace žen
Denisa Allertová (279.) – Reese Brantmeierová (USA, -)
Barbora Krejčíková (122.) – Tereza Smitková (175.)
Tereza Martincová (139.) – Dalila Jakupovičová (SLO, 150.)
Anastasia Zarycká (212.) – Anna-Lena Friedsamová (GER, 229.)

Los 1. kola kvalifikace mužů
Zdeněk Kolář (280.) – Michael Mmoh (USA, 181.)
Lukáš Rosol (155.) – Blaž Rola (SLO, 141.)
Jiří Veselý (142.) – Pedro Sousa (POR, 148.)