Diksriminace nebo prevence? Věhlasný rozhodčí nebude rozhodovat zápasy Williamsových

- Jan Vojkůvka

Carlos Ramos. Vysoce respektovaný rozhodčí, jeden z nejlepších. Přesto nežádoucí, alespoň tedy u sester Williamsových. A to dokonce natolik, že Stacey Allasterová, generální ředitelka USTA, rozhodla, že Ramos nebude na US Open rozhodovat zápasy hvězdných sester.

Proč? Jedná se o dozvuky loňského US Open, kdy ve finále byl Ramos nařčen Serenou Williamsovou ze sexismu. A to jen proto, že ji dal varování za nedovolený koučink z hlediště a poté ji udělil trestný fiftýn za rozmlácenou raketu. Američanka neudržela nervy na uzdě a rozhodčího přímo na kurtu seřvala.

Výsledek je takový, že Ramos během letošního ročníku nebude nasazen do žádného zápasu, ve kterém bude figurovat Serena nebo Venus.

„Nepotřebujeme, aby se něco takového opakovala,“ osvětlila šéfka Americké tenisové asociace Allasterová. „Bude se hrát přes 900 zápasů během tří týdnů, bude tedy dost zápasů, které bude moci Carlos rozhodovat. Chceme se zaměřit na soutěžení o tituly a nevracet se k tomu, co bylo.“

„Je to řešení jen pro rok 2019. Prostě není nutné, abychom tomu zbytečně věnovali nějakou pozornost,“ dodala Allasterová s tím, že nestojí o opakování situace, jež se stala ve finále US Open 2018.

Pramálo je pak platné, že Ramos patří mezi špičkové rozhodčí, kteří by měli rozhodovat ty nejdůležitější zápasy. Pokud se teoreticky stalo, že by sestry Williamsovy hrály v obou semifinálových zápasech ženské dvouhry, a jedna z nich poté ve finále, slavný portugalský sudí by se na umpire v ženské soutěži už nepodíval.