Nečekané vyřazení superfavorita. Hrál moc dobře, vysekl Federer poklonu soupeři

- Jan Vojkůvka

Roger Federer v Cincinnati sedmkrát zvítězil. Ještě loni si zahrál finále s Novakem Djokovičem. Letos se však musel rozloučit nečekaně brzy. Už v osmifinále, což je jeho nejhorší místní výsledek od roku 2008, byl nad jeho síly mladý Rus Andrej Rubljov, 70. hráč světa.

Jednadvacetiletý Rubljov porazil o 17 let staršího Federera ve dvou setech 6:3, 6:4. I přes obrovský rozdíl ve zkušenostech se Rubljovovi podařilo svého soupeře takticky přehrát. Ve výměnách přitom nebyl vůbec jen pasivním přihlížejícím a čekajícím na soupeřovy chyby.

Mladý Rus zahrál 17 vítězných míčů a vyprodukoval pouze 6 nevynucených chyb. To byl hlavní rozdíl mezi oběma soky. Federer k 19 winnerům zapsal 20 chyb.

„I když ho hrozně respektuju, tak dnes jsem šel na kurt vyhrát. Nešel jsem si zápas užít, ale bojovat, pokusit se vyhrát a nechat na kurtu všechno,“ nezastíral po vítězném osmifinále Rubljov.

Mohl však Federer něco změnit? Nečekaná porážka by se dala klidně nazvat šokující. Vždyť v Cincinnati se mu vždy dařilo. Rubljov navíc musel jít v Cincinnati do kvalifikace, před turnajem si připsal tři prohry v řadě. A nebýt postupu do finále v červenci na antuce v Hamburku, potácel by se někde kolem stého místa.

„Hrál moc dobře,“ řekl na Rusovu adresu Federer. „Možná jsem se trápil v útoku, ale celkově si nemyslím, že bych špatně hrál údery. Je to jen jen typ podmínek na tvrdém kurtu. Někdy se nemůžete spolehnout na to, že ukončíte výměnu na jeden, dva údery, a z mé strany to rozhodně nebylo ideální,“ dodal.

I s ohledem na brzké vyřazení ztratí Federer kontakt s Rafaelem Nadalem na druhém místě světového žebříčku. Na US Open však bude doufat v úspěšný reparát nevydařeného vstupu na betonovou část sezony.