Divočák zůstane divočákem. Kyrgios vulgárně urážel rozhodčího. Bramboro! pokřikoval

- Jan Havlovic

Nick Kyrgios se znovu předvedl ve špatném světle a dal facku do tváře všem tenisovým fanouškům, kteří po jeho triumfu ve Washingtonu věřili, že se Australan konečně uklidnil. Zápas čtyřiadvacetiletého tenisty s Rusem Chačanovem vedl v Cincinnati jako umpirový rozhodčí Ir Fergus Murphy, kterého Kyrgios po zápase vulgárně urážel. „You’re a fu**ing tool bro,“ počastoval Kyrgios rozhodčího, kterému odmítl podat ruku.

Už po delegování Ferguse Murphyho k zápasu Chačanova proti Kyrgiosovi muselo být fanouškům jasné, že tohle nedopadne dobře. Kyrgios totiž nemá Murphyho vůbec v lásce a oba spolu měli již několikrát konflikt.

Tentokrát však Kyrgios skutečně přestřelil...

Kontroverzní Australan se před zápasem chlácholil, že pokud prohraje první set, zápas skrečuje. K tomu nakonec naštěstí nedošlo, ačkoliv Kyrgios prohrával v prvním setu již 2:5.

Konflikt Kyrgiose s Murphym eskaloval ve druhém setu. Australanovi se totiž zdálo, že irský rozhodčí zapíná hodiny pro odpočet času mezi koncem výměny a zahájením té další příliš rychle. Na Murphyho tak pokřikoval: „bramboro.“

To není příliš šťastné označení pro někoho, kdo je z Irska. Tuto ostrovní zemi totiž postihl v letech 1845-1849 Velký irský hladomor, jehož příčinou byla totální neúroda brambor.

Dramatický australsko-ruský duel v Cincinnati pokračoval v tiebreaku druhého setu, který Chačanov ovládl poměrem 7:4 a šlo se do rozhodujícího setu. V té chvílí byla frustrace Kyrgiose na nejvyšším možném bodě a znovu si ulevil na adresu Murphyho. „Worst fuc**ng umpire on the Tour,“ vyslovil Kyrgios vulgární nadávku směrem k umpirovému. 

To nebylo vše. Kyrgios si hned poté zažádal o „toilet break“ a odešel do útrob stadionu. Přestávku však využil pouze k tomu, aby v chodbě rozmlátil dvě tenisové rakety a obratem se vrátil na dvorec.

Rozhozený Kyrgios nedokázal ve třetím setu držet s Chačanovem krok a po prohře 7:6(3), 6:7(4) a 2:6 dohrál ve druhém kole.

Po zápase si neodpustil další nadávku směrem k Murpyhmu. „You’re a fu**ing tool bro,“ počastoval Kyrgios irského rozhodčího, kterému odmítl podat ruku. Překlad daných slov jistě není potřeba.

Nick Kyrgios, který bude nyní čekat od ATP na výši trestu, se vrátil tímto hrubým chováním znovu do zajetých kolejí. Před dvěma týdny totiž dal triumfem na Citi Open ve Washingtonu fanouškům naději, že se polepšil.

Tímto zápasem ale dal facku do tváře každému tenisovému fanouškovi, který nad zlobivým Australanem ještě nezlomil hůl.