Češky mají jisté místo na finálovém turnaji Fed Cupu, dostaly divokou kartu

- Jan Havlovic

Český fedcupový tým má jistou účast na premiérovém finálovém turnaji Fed Cupu. Družstvo vedené kapitánem Petrem Pálou obdrželo od ITF divokou kartu a doplnilo již jisté účastníky Maďarsko, Francii a Austrálii. Vyvrcholení prvního ročníku nového formátu této ženské tenisové týmové soutěže je na programu v dubnu příštího roku v maďarské Budapešti.

Mezinárodní tenisová federace informovala ve středeční tiskové zprávě o udělení divoké karty českému fedcupovému týmu pro start na finálovém turnaji na žádost Českého tenisového svazu. Vyvrcholení premiérového ročníku nového formátu je na programu 14.-19. dubna 2020 v maďarské Budapešti.

Česká republika, jakožto jedenáctinásobný vítěz této soutěže, doplnila v seznamu účastníků pořádající Maďarsko, Austrálii a Francii. Poslední dvě jmenované země si zajistily účast díky postupu do finále letošního ročníku Fed Cupu.

O zbylých osm míst se porvou další země v kvalifikaci, do které se místo České republiky posunulo Nizozemsko.

A jaké jsou první dojmy týmového kapitána Petra Pály? „Jsme potěšeni, že nám ITF udělila divokou kartu, na finále se těšíme. Chceme postavit silný tým, který bude bojovat o titul,“ říká český lodivod, pod jehož vedením získal český tým šest titulů za posledních devět let.

Divoká karta byla udělena na žádost Českého tenisového svazu, u jednání byl přímo i prezident svazu Ivo Kaderka. „Vložil jsem se do jednání a použil jsem jasné argumenty. Musím říct, že v tomto případě konala ITF velmi racionálně, protože ta divoká karta musí být po právu udělena nejlepší týmu rankingu. Nemělo by logiku, kdyby to dostal jiný tým,“ říká Ivo Kaderka v rozhovoru pro Tenisový svět.

„Česká republika má ve Fed Cupu dlouhou a bohatou historii a jednoznačně si zaslouží místo v novém finálovém turnaji,“ uvedl v tiskové zprávě prezident ITF David Haggerty.