Když nejsem fit, nemůžu porážet světové hráčky, říká vyřazená Šafářová

- Daniel Kubelka

Lucie Šafářová vypadla na US Open již ve druhém kole. Nad síly české tenistky byla aktuální světová pětka Rumunka Simona Halepová. Jak však brněnská rodačka přiznává, v současnosti ještě nemá tolik potřebných sil, aby mohla soupeřit s těmi nejlepšími.

Už pohled na los druhého kola turnaje dával znát, že Lucii Šafářovou nečeká žádný snadný úkol. Devětadvacetileté Češce se totiž na rumunskou tenistku dlouhodobě nedaří a bilanci vzájemných zápasů rozšířila po prohře o další neúspěch, v pořadí již čtvrtý.

Utkání se současnou světovou pětkou prohrála Šafářová za necelou hodinu a půl ve dvou setech, 3:6 a 4:6. Skóre tak nevypadá úplně jednoznačně, dle slov české tenistky byl ale rozdíl především v přesnosti úderů obou hráček.

„Věděla jsem, že musím hrát agresivní hru, že do toho musím chodit. Bohužel těch chyb bylo víc, než být mělo, abych ji porazila,“ poukázala čtyřnásobná v rozhovoru pro Radiožurnál fedcupová vítězka na svých 44 nevynucených chyb v zápase, kterých měla dvakrát více než její rumunská soupeřka.

Pokud měla finalistka loňsého Roland Garros najít ještě další příčinu neúspěchu, byl to fakt, že se jí příliš nedařilo na servisu. I v této statistice si lépe vedla Halepová, což se ukázalo být jedním z důležitých faktorů utkání. „Nefungoval mi servis tak, jak bych si přála. Rozdíl se pak ukázal v klíčových momentech.“

Kde hledat příčinu současných nepříliš vyrovnaných výkonů má brněnská sympaťačka jasno. Neustále nemoci, které ji sužují už od závěru loňského roku, jí ubírají síly a zároveń výrazně narušují možnost tvrdého tréninku. Naposledy Šafářová marodila během nedávno skončené olympiády v Riu, odkud nakonec brala bronz z deblové soutěže, avšak hodně si na cestě za medailí musela vytrpět.

„Potřebuju čas pořádně potrénovat, těch nemocí už bylo hodně. Když člověk není stoprocentní, tak nemůže očekávat, že bude porážet takové hráčky,“ ví Šafářová naprosto jasně, že dokud nebude zdravotně zcela v pořádku, výsledky se jen tak nedostaví.