ATP

Nadal dobyl Rogers Cup! Po drtivé výhře vyšplhal do čela Masters

- Radek Štohl

Rafael Nadal se stal vítězem mužské dvouhry Rogers Cupu. Ve finále Montrealu zametl s Daniilem Medveděvem 6:3, 6:0, dobyl pátou kanadskou trofej (o jednu více vyhrál pouze Ivan Lendl) a získal 35. titul z Masters, což je nejvíce v historii.

Až ve třiatřiceti letech se Rafael Nadal dočkal obhajoby titulu z jiného povrchu než antuky. Loni v rámci Rogers Cupu dokázal uspět v Torontu, letos se španělskému hráči vydařil stejný počin v Montrealu. Předchozí trofeje z místní akce přišly v letech 2005, 2008 a 2013.

Nadal vstupoval do finále odpočatý, semifinálový duel se kvůli skreči Gaela Monfilse nehrál. Španěl si tak mohl vydechnout po třísetovém čtvrtfinále proti Fabio Fogninimu, kterého porazil 2:6, 6:1, 6:2. V úvodních kolech si poradil s Danielem Evansem a Guido Pellou.

Daniil Medveděv do svého prvního finále Masters postoupil bez ztráty jediného setu, výhry nad Kyle Edmundem, Christianem Garinem, Dominikem Thiemem a Karenem Chačanovovem byly v podstatě jednoznačné, nejvíce práce měl proti Chačanovovi (6:1, 7:6).

V nedělním klání se čekal napínavý duel, ze kterého sešlo. Medveděv si hned v první hře vypracoval brejkbol, po servisu ven z kurtu však returnoval do sítě. Pro další šanci si došel už Nadal, který ve čtvrté hře získal dvě možnost na brejk. První nevyužil zásluhou esa mladšího protihráče, vzápětí Medveděv vytvořil dvojchybu, čímž poslala Nadala do vedení 3:1 na gemy.

Zatímco Nadal ve zbytku sady na podání ztratil jen tři fiftýny, Rus se musel ještě ohánět v šestém gemu, v této chvíli se mu brejkbol podařilo odvrátit. I přesto však první dějství ztratil po jednačtyřiceti minutách.

Do druhého setu vlétl Rafael Nadal jako uragán, zásluhou proměněných brejkbolů v první a třetí hře rychle vedl 4:0, během této doby přišel jen o pět fiftýnů. V páté hře sice jeho protihráč statečně vzdoroval, třetí hrozbu v gemu však Nadal využil po chybě Medveděva z voleje do sítě.

Pro Nadala již nebyl problém uzavřít zápas při vlastním servisu, čímž si dokráčel pro pětatřicátý triumf z Masters. Navýšil tak náskok na druhého Novaka Djokoviče, třetí Roger Federer jich získal osmadvacet.

Třiadvacetiletý Medveděv po životním výsledku urve nejlepší umístění kariéry, v pondělním žebříčku se poprvé ocitne na osmém místě světa. V letošním vydání je dokonce na šestém místě.

Coupe Rogers, Montreal (muži, CAN, 6 338 885 USD)
Finále dvouhry
Rafael Nadal (ESP, 2.) – Daniil Medveděv (RUS, 9.) 6:3, 6:0