WTA

S. Williamsová skrečovala, Andreescuová oslavila titul z Toronta

- Radek Štohl

Bianca Andreescová je vítězkou turnaje v Torontu. Finále ženské dvouhry proti Sereně Williamsové trvalo jen čtyři hry, za stavu 3:1 pro Andreescovou byla Williamsová nucena zápas skrečovat kvůli zranění zad. Andreescová tak získala druhý letošní titul, po turnaji se stane světovou čtrnáctkou. Williamsová naopak první trofej po mateřské nezískala.

Stejně jako Česká republika, tak i Kanada zažila pohádku. Na jedné straně to byla spanilá jízda Marie Bouzkové do semifinále dvouhry, na druhé titul pro Biancu Andreescuovou. Devatenáctiletá Kanaďanka přitom od konce března odehrála teprve druhý turnaj.

Po nedohraném osmifinále v Miami trápily Andreescuovou zdravotní problémy s ramenem. Na kurtech se znovu objevila po dvou měsících, na French Open otočila zápas proti Marii Bouzkové, do druhého kola však již nenastoupila, znovu se ozvaly stejné patálie.

V pondělí již čtrnáctá hráčka žebříčku vynechala další měsíc a půl tenisového kolotoče, na domácím podniku v Torontu tak neměla velká očekávání. Během týdne však zvládla čtyř třísetové zápasy, skolila Kiki Bertensovou nebo Karolínu Plíškovou. Ve finále tak hrála proti Sereně Williamsové, zápas však skončil dříve, než začal.

Devatenáctiminutové utkání zahájila Serena Williamsová na servisu, v delší hře odvrátila brejkbol. Andreescuová při svém úvodním podání ztratila dva fiftýny, následně využila druhý brejkbol. Brejk ze třetí hry potvrdila bez větších problémů. Bylo to však to poslední, co se z tenisového zápasu přihodilo.

Williamsová po čtvrtém gemu zápas vzdala, na vině byly problémy se zády. „Omlouvám se, že to dnes nejde. Snažila jsem se. Děkuji všem, že jste přišli. Bianco, ty jsi skvělá tenistka. Chci poděkovat také svému týmu, je to velmi těžké," pronesla se slzami v očích Američanka při slavnostním vyhlášení.

Bianca Andreescová po nedělním zápase vyhrála osmatřicátý zápas roku, doposud prohrála jen ve čtyřech střetnutích. Bilance zápasů proti hráčkám TOP 10 se vylepšila na 7:0. Její finálová soupeřka nadále čeká na první trofej od mateřské dovolené.

Rogers Cup presented by National Bank – Toronto (ženy, CAN, 2 830 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Bianca Andreescuová (CAN, 27.) – Serena Williamsová (USA, 10.) 3:1, skreč. Williamsová