Kruté finále, zranění. Loňská prohra bolela, říká Fruhvirtová po triumfu

- Radek Štohl

Velmi cenného úspěchu v sobotu dosáhly české hráčky do 14 let. Na Mistrovství světa družstev v Prostějově vybojovaly zlaté medaile, o což se mimo jiné postarala Linda Fruhvirtová, která ve finále přišla o jediný gem. Do svého zápasu však málem nezasáhla, trápilo ji zranění ruky.

Minulý ročník skončil pro české naděje krutě. Ve finále nestačily na výběr Ruska 1:2 na zápasy, v závěrečné čtyřhře neuspěla Linda Nosková s Lindou Fruhvirtovou dvakrát 4:6.

Loňské vítězky na letošní akci nestartovaly, domácí hráčky tak měly o trochu snadnější úlohu. I přesto musely projít základní skupinou a vyřazovacími boji, což je dovedlo do finále proti Spojeným státům americkým. S těmi sehrály jen dva zápasy, po výhře Brendy Fruhvirtové 7:5, 6:4, vzápětí uspěla její sestra Linda 6:1, 6:0.

„Vítězství pro mě bylo velmi speciální,“ prohlásila pro web itftennis.com čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová. „Loňska prohra bolela. Do finále jsem šla s tím, že si ho užiju, toužila jsem však po výhře. Byla jsem soustředěná, hrála kvalitní tenis. Nakonec jsme vyhrály, takže jsem extrémně šťastná,“ pokračovala dvaadvacátá juniorka žebříčku.

„Od zdejší první účasti v roce 2017 jsem vždy chtěla celý turnaj vyhrát. Podařilo se nám to a po šestnácti letech je trofej tam, kam patří,“ připomněla poslední výhru českých hráček, která se konala v sezóně 2003.

Jedna z největších nadějí českého tenisu přitom nezapomněla na své spoluhráčky, se kterými si došla pro zlato. „Má sestra Brenda a Nikola Bartůňková byly skvělé. Vše bylo úžasné,“ rozplývala se Linda Fruhvirtová.

Brenda se o triumf zasloužila velkou měrou, během deseti zápasů ani jednou neprohrála, dokonce neztratila sadu. Teprve dvanáctiletá hráčka se ke všemu musela vypořádat se staršími soupeřkami. „Když jsem začínala s tenisem, tak jsem vždy hrála proti zkušenějším, takže mi to nepřijde zvláštní,“ nechala se slyšet mladší ze sester.

Ta starší přitom do finálového zápasu ani nemusela zasáhnout. „Linda měla v pátek vážné problémy s levou rukou. Vše jsme prodiskutovali s jejím a našim zdravotnickým týmem. Během rána řekla, že je připravená. Mohli jsme tak nasadit obě sestry. S jejich výkonem jsem nesmírně spokojený,“ dodal kapitán týmu Tomáš Josefus.