WTA

Famózní úvod, poté slzy. Bouzková ztratila vedení se Serenou

- Radek Štohl

Marie Bouzková se do finále Toronta nedostala. Česká tenistka, která po úspěšné kvalifikaci porazila tři grandslamové šampionky, v semifinále prohrála se Serenou Williamsovou 6:1, 3:6, 3:6. Bouzková za závěrečného aplausu diváků opouštěla kurt v slzách.

Po gratulaci soupeřce a poděkování umpirové rozhodčí si balila věci. Chvíli poté odcházela před zaplněným publikem, které ji ve stoje tleskalo a bouřilo. Marie Bouzková sice na tváři vykouzlila tradiční úsměv, i přes něj však bylo vidět, jak ji porážka bolí. Mladé Češce totiž do očí vyhrkly slzy.

Za tyto emoce se však rozhodně nemusí stydět.

Stejně jako za celý fantastický turnaj, ve kterém porazila Sloane Stephensovou, Jelenu Ostapenkovou a Simonu Halepovou.

Stejně jako za zápas proti Sereně Williamsové, kterou trápila skvělou hrou. „Musela jsem se zlepšit, hrála velice dobře, skvěle se pohybovala. Měla výborně vymyšlenou taktiku," vysekla ji po zápase poklonu bývalá světová jednička, pro kterou to byla 500. výhra na hardu.

Vstup do utkání byl pro Bouzkovou z říše snů. Hned v úvodní hře svoji fantastickou obranou doháněla soupeřku k šílenství, závěrečný fiftýn si zajistila winnerem u sítě. Brejk posléze potvrdila čistou hrou na podání.

Williamsová sice získala další gem čistou hrou, to bylo však téměř jediné, co v první sadě pořádně dokázala. Bouzková se brzy dočkala druhého brejku v zápase, po kterém zažila nejsložitější gem na podání v prvním setu. Při dvou shodách však pokaždé trefila eso. Brzy na to se dostala k vedení 5:1.

Soupeřka ke všemu žádný odpor nevyvinula, v sedmém gemu vytvořila dvě dvojchyby v řadě a dovedla Bouzkovou ke dvěma setbolům za sebou. Češka se konce sady dočkala až při druhé šanci, tehdy donutila Williamsovou k chybě do sítě.

Druhý set již byl o něčem jiném, o čemž napověděl úvodní fiftýn, ve kterém Williamsová zahrála skvělý forhendový return. Bouzková začala mít mírné potíže na servisu, což vyvrcholilo za stavu 3:3, kdy nabídla protihráčce první brejkboly, druhý odvrátit nedokázala. Stejně jako celý set.

Češka do závěrečné sady vkročila úspěšně, ve třetí hře měla na returnu stav 40:15 a celkově tři šance na brejk, ani jednu příležitost však nevyužila. V dalším gemu naopak ztratila dva gemboly a nakonec dovolila Williamsové získat brejk. Favoritka si závěr již pohlídala a překvapení nedopustila.

Marie Bouzková i přes semifinálovou prohru ukázala, že se s ní do budoucna rozhodně musí počítat. Zásluhou parádního výsledku se v pondělí výrazně posune žebříčkem, z 91. příčky by měla atakovat hranici TOP 50.

Rogers Cup presented by National Bank – Toronto (ženy, CAN, 2 830 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (91.) – Serena Williamsová (USA, 10.) 6:1, 3:6, 3:6