Federer slaví 38. narozeniny: 10 zajímavostí o švýcarské legendě

- Jan Vojkůvka

Švýcarský tenista Roger Federer slaví 8. srpna již své 38. narozeniny. I přes pokročilý věk nadále patří k nejlepším tenistům světa, drží se v nejlepší trojce světového žebříčku a sbírá na své konto trofeje. V tomto článku přinášíme k příležitosti jeho narozenin 10 zajímavostí z jeho profesního i osobního života.

1. Nikdy neskrečoval
Je to až k nevíře, ale během dlouhé kariéry na okruhu ATP Roger Federer nevzdal ani jeden zápas. Odehrál přitom kolem 1500 utkání, ale jak zmiňuje web Tennis365.com, ani v jednom neskrečoval. To je v tenisovém světě vskutku ojediněla bilance.

2. Rekordman rekordů
Jak zmiňuje statistika, Roger Federer drží nejvyšší počet rekordů v jednom odvětví v Guinnessově knize rekordů. Celkem jich má na kontě 29. Mezi nimi jsou takové zápisy jako nejdelší světová jednička v historii, nejvíce týdnů na prvním místě světa, nejdelší odehraný zápas na olympijských hrách, či například nejhranější reálná postava v tenisových videohrách.

3. Nejvýdělečnější tenista
V roce 2018 se stal sedmým nejbohatším sportovcem světa a zároveň nejbohatším tenistou. Přišel si totiž na 93,4 milionů dolarů, a to zejména díky štědrým sponzorským smlouvám.

4. Krávy Juliette a Desirée
Jak uctít Rogera Federera. A co třeba krávami? Přesně to si řekli ve Švýcarsku. V roce 2003 obdržel v Gstaadu za vítězství ve Wimbledonu krávu jménem Juliette. O 10 let později se dočkal krávy nové, když mu na jeho počest byla věnována Desirée. Opět v Gstaadu.

@opengstaad today Desirée my new friend seemed to be a bit shy at first when we met,i got to admit that I was too!! pic.twitter.com/9fjTRNM7Dn

— Roger Federer (@rogerfederer) July 23, 2013


 
5. Dvojčata, kam se podíváš
Všichni ví, že Rogerovi a jeho manželce Mirce se narodila dvakrát dvojčata. Ne každý ale už ví, že je také strýčkem dvojčat. Jeho sestře Dianě se totiž rovněž narodila dvojčátka. Jak to ti Federerovi dělají?

6. Snový rok 2005
V roce 2005 byl takřka nezastavitelný. Vyhrál neskutečných 81 zápasů z 85 a porazit ho dokázali pouze Rafael Nadal, David Nalbandian, Richard Gasquet a Marat Safin.

7. Nejvíce grandslamových výher
Nejen, že je rekordmanem v počtu 20 získaných grandslamů, ale také vyhrál nejvíce zápasů na grandslamu v historii. Během 77 turnajů vyhrál 353 utkání.

8. Neúspěšný proti Big 4
Pokud jde o bilanci s hráči velké čtyřky, do níž kromě Federera patří i Rafael Nadal, Novak Djokovič a Andy Murray, má překvapivě negativní bilanci. Pouze s Murraym (14-11) ji má pozitivní. S Djokovičem (22-26) a Nadalem (16-24) se mu tolik nedaří.

9. Známka za života
V roce 2007 se stal prvním žijícím člověkem, který ve Švýcarsku byl zobrazen na poštovní známce.

To honor @rogerfederer's achievement of breaking Jimmy Conor's record of being number one for 161 consecutive weeks, the Swiss postal service released a one franc stamp released in 2007. Play #sports challenge & win on #FanKickApp: https://t.co/N7oilBnwLD #Tennis #Federer pic.twitter.com/aWfBQID74M

— FanKick (@FanKickGlobal) January 3, 2018


10. Fanoušek kriketu
Možná málokdo tuší, že jeho vášní je kriket. Je fanouškem týmu z Jižní Afriky, ale kvůli reklamě Nike byl zachycen, jak drží dres Indie, což bylo šlápnutí do vosího hnízda kvůli obří rivalitě s Pákistánem. Také mu pákistánští fanoušci tento krok vyčítali.
Federer však zachoval chladnou hlavu a znovu zopakoval, že je fanouškem Jižní Afriky. A proč vlastně Jižní Afriky? Narodila se tam jeho maminka.