ATP

Inspirace mladým. Říkali mi, že nikdy nebudu dobrý, vzpomínal Kyrgios

- Marek Bartošík

Nick Kyrgios má dvě tváře. Jednou je z něj spratek, který si vyslouží astronomické pokuty a despekt soupeřů i fanoušků. Jindy velmi popularizuje tenis, angažuje se v charitě a dodává odvahu mladým nadějím. Ve Washingtonu, kde Australan získal minulý týden titul, se předvedl ve svém lepším světle.

Když uvidíte poprvé fotku Nicka Kyrgiose z dětství, dost možná ho ani nepoznáte. Nepříliš sebevědomím pohledem na vás zírá poněkud obézní kluk ve sportovním dresu.

Uběhla léta a čtyřiadvacetiletý Kyrgios je milionářem, vítězem šesti ATP turnajů ve dvouhře a členem elitní třicítky žebříčku. Za sebou má skalpy všech elitních tenistů i obrovské množství výjimečných úderů.

Australan je často i kontroverzní, nebojí se kritizovat ani Rafaela Nadala či Novaka Djokoviče. Jeho „lepší já“ však minulý týden ve Washingtonu zvítězilo a Kyrgios si památnou cestou za titulem znovu získal srdce tisíců fanoušků.

Především nejmladším příznivcům zanechal dojemný vzkaz, který níže přinášíme přeložený a mírně zkrácený z originálu od BBC Sport.

„Jako dítě jsem měl nadváhu. Trenéři i učitelé mi říkali, že nebudu dobrý v tom, co jsem si vybral, tedy v tenise. Cítím, že jsem mnoha lidem vytřel zrak. Porazil jsem všechny nejlepší hráče světa a udělal jsem to svým stylem. A tohle nikdy nepřestanu dělat. Myslím, že to lidi může inspirovat. Neposlouchejte nikoho. Věřte sami sobě. To je vše, na čem záleží.“