US Open: Plíšková ve třetím kole, Šafářová Halepovou nezaskočila. Skončila i Allertová

- Jan Havlovic

Čtvrtým hracím dnem pokračuje US Open, poslední grandslam letošní sezony! Ve čtvrtečním programu bude mít český tenis opět hojné zastoupení - představí se hned čtyři naše tenistky ve dvouhře, které budou usilovat o postup do třetího kola slavného grandslamu. Organizátorům zpočátku stěžoval práci déšť a všechny zápasy tak v New Yorku začaly se zpožděním. Výjimkou byl souboj Lucie Šafářové se Simonou Halepovou, který se odehrál na zastřešeném kurtu Arthura Ashe. Ten však Češce proti světové pětce příliš štěstí nepřinesl. Bez ztráty setu v turnaji naopak pokračuje aktuální česká jednička Karolína Plíšková.

Lucie Šafářová toužila v souboji s rumunskou světovou pětkou vylepšit nepříznivou vzájemnou bilanci, se Simonou Halepovou se v kariéře utkala čtyřikrát, porazit ji však dokázala jen jednou, a sice před pěti lety na turnaji v Torontu. Duel, jenž se odehrál na zastřešeném kurtu Arthura Ashe, odstartovat program čtvrtečního dne, neboť na ostatních dvorcích se vinou deště začalo hrát až s hodinovým zpožděním.

Úvod vyšel podstatně lépe favoritce. Halepová získala rychle první tři hry, z toho dvě při podání Šafářové. Poté se o slovo přihlásila Češka, která si vzala jedno podání zpět a posléze brejk s obtížemi, ale přeci jen potvrdila. Po krátké přestávce se postarala o další a v New Yorku bylo rázem srovnáno! Jenže to bylo ze strany brněnské rodačky vše. Následně získala trio gemů v řadě zase Rumunka. Lucie sice měla za stavu 3:4 na příjmu brejkbol, ten ale nevyužila. Celý set pak Halepová uzavřela na returnu čistou hrou.

Podání Šafářové nefungovalo ani zkraje druhé sady. V té na úvod soupeřku brejkla, aby záhy ihned ztracené podání darovala nazpátek. Následovala dvojice uhraných servisů, od stavu 2:2 zase duo těch prohraných, takže i v polovině druhého setu platilo vyrovnané skóre 3:3. Do stavu 4:5 z pohledu české hráčky si pak obě aktérky výjimečně držely relativně v poklidu podání, klíčový moment ale měl teprve přijít. Šafářová šla v desáté hře podávat na udržení se v zápase a svou úlohu bohužel nezvládla. Soupeřku pustila do vedení 15:40 a střetnutí pak zakončila svou pátou dvojchybou.

Vstupenku do společnosti dvaatřiceti nejlepších hráček turnaje si naopak zajistila Karolína Plíšková, která na letošním US Open plní roli české jedničky. Po domácí Keninové rodačka z Loun nezaváhala ani s Montserrat Gonzalezovou z Paraguaye, které opět nepovolila ani set.

Ten úvodní byl v jednoznačné režii desáté nasazené, která odstartovala zápas brejkem čistou hrou, jenž následně potvrdila i na podání. Svou prvosetovou chvilku slávy si Jihoameričanka užila ve třetí hře, kterou si s obtížemi skrze shodu připsala na svůj účet, poté ale už střádala gemy pouze vytáhlá soupeřka. Plíšková v prvním setu ztratila na podání jen čtyři míče a zaslouženě v něm zvítězila 6:1.

Ten druhý již byl o poznání vyrovnanější. Také Gonzalezová se chytla na podání a stav byl tak dlouho vyrovnaný. V šesté hře pak sice Karolína odskočila do vedení 4:2, ihned však poprvé (a naposledy) přisla o své podání. Brejk stvrdila 192. hráčka světa čistou hrou a na světelné tabuli tak svítily dvě čtyřky. Rovněž další tři gemy byly ve znamení udržených podání, brejkboly k vidění vůbec nebyly. Gonzalezová však neustála dvanáctou hru, kterou si mohla zajistit tiebreak. Za stavu 30:40 nabídla Plíškové premiérový mečbol, po kterém již nebylo z pohledu české hráčky dalších potřeba. Karolína tak i při svém druhém vystoupení na letošním US Open neztratila ani set a natáhla svou šňůru vyhraných zápasů již na sedm.

„Je to pro mě velká výhra, jdu do třetího kola US Open. Jsem ráda, že tomu tak je. Tento zápas pro mě nebyl jednoduchý, protože jsem soupeřku nikdy dříve neviděla hrát, ale nakonec to dopadlo dobře,“ zhodnotila své vystoupení po jeho finiši přímo na kurtu Karolína Plíšková. „Navzdory problémům s deštěm jsem si utkání užila a jsem ráda, že postupuji,“ připomněla peripetie s počasím, které start zápasu o hodinu odložily. „Věřím, že budu připravena i na další duel. Chci jít zápas od zápasu,“ nedává si zatím světová jedenáctka konkrétní ambice. Soupeřkou v něm bude buď Ruska Pavljučenkovová, nebo Mladenovičová z Francie.

Jen o pár minut později skončil souboj mezi Denisou Allertovou a Johannou Larssonovou ze Švédska. Česká hráčka šokovala v prvním kole vítězstvím nad Srbkou Ivanovičovou a proti hráčce ze severu Evropy tak neměla co ztratit. Favoritkou byla totiž opět soupeřka, která v posledních týdnech oplývá velmi slušnou formou.

Úvod střetnutí byl vyrovnaný, po čtyřech gemech byl stav totožný 2:2 a žádná z jmenovaných nemusela odvracet jediný brejkbol. Vše se však zmenilo v páté hře při podání Allertové. Za stavu 0:40 ještě dokázala Češka snížit, druhou hrozbu už ale nezlikvidovala. Larssonová pak bez problému navýšila náskok. Za stavu 4:3 měla Denisa možnost vrátit si ztracené podání zpět, Švédka ale brejk nepřipustila a srovnala na shodu, kterou dvěma vyhranými míči přetavila v zisk dalšího gemu. V deváté hře pak Allertová nabrala manko tří míčů a pustila soupeřku ke třem setbolům. Larssonová využila druhý a brala první sadu, přemožitelka Ivanovičové z prvního kola v ní nastřádala mimo jiné i čtyři dvojchyby. 

Ve druhém setu toho Denisa předvedla ještě méně. Zkraje dějství sice dokázala na podání uhrát gem a srovnat stav na 1:1, daších pět her už ale získala blonďatá soupeřka, která tak za necelou hodinu pronikla do třetího kola. Češce příliš nechodilo první podání, což se na výsledku rovněž podepsalo.

Blízko postup do 3. kola US Open se ve čtvrtek večer ocitla česká tenistka Kateřina Siniaková. Dvacetiletá hráčka vedla v zápase s Francouzkou Garciovou, 33. ženou tenisovhéo žebříčku, již 4:1 ve třetí sadě, nakonec však po výsledku 6:4, 4:6 a 4:6 v pavouku ženské dvouhry končí

Rodačka z Hradce Králové vstoupila do zápasu všelijak, jen ne dobře. Garciová vyhrála úvodné čtyři hry a zdálo se, že minimálně první set bude mít rychlý konec. Mladá česká naděje se však nevzdala a postupně začla ukrajovat z hrozivé ztráry gem po gemu.

Možná klíčový okamžik úvodní sady nastal za stavu 3:4, kdy Francouzka při svém podání neudržela vedení 40:15 a nechala svou soupeřku srovnat skóre. Rozjetá Češka si pak v další hře poradila i s brejkbolem Garciové a sama pak první set na returnu ukončila, ačkoliv musela znovu odvracet dva gemboly.

Druhý set začal o mnoho klidněji než ten úvodní. Obě hráčky si až do pátého gemu držely svá podání, jako první však právě ve zmíněné hře ztratila česká tenistka. Siniaková sice hend vzápětí kontrovala rebrejkem, jenže hned v dalším gemu přišla o servis znovu. Garciaová brejk tentokrát potvrdila a druhou sadu nakonec dotáhla k výhře 6:4.

Úvod rozhodujícího třetího setu vyšel lépe královéhradecké rodačce. Ta si ve druhém gemu vypracovala tři brejkboly, dva z nich sice promarnila, ale nakonec přeci jen připravila Francouzku o její podání. Siniaková se postupně dostala do vedení 4:1, ale ani to ji na vítězství v zápase nestačilo. Garciová totiž od toho stavu brala pět her v řadě a druhým proměněným mečbolem celý zápas ukončila.

Jiří Veselý musel ve středu vzdát utkání s Novakem Djokovićem, do dnešní čtyřhry po boku Švéda Siljestroma nakonec kvůli potížím se zraněnou rukou rovněž nenastoupil.

Dvouhra ženy

Druhé kolo

Johanna Larssonová (SWE, 47.) - DENISA ALLERTOVÁ (89.) 6:3, 6:1
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (11.) (10) - Montserrat Gonzalezová (PAR, 192.) 6:1, 7:5
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (44.) - Simona Halepová (ROU, 5.) (5) 3:6, 4:6
KATEŘINA SINIAKOVÁ (72.) - Caroline Garciová (FRA, 33.)  6:4, 4:6, 4:6

Čtyřhra ženy

První kolo

HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (4) - ALLERTOVÁ, Friedsamová (GER) 6:1, 6:3
Grönefeldová (GER), Peschkeová - Hingisová, Vandewegheová (SUI/USA)  6:4, 1:6, 2:6

Smíšená čtyřhra

První kolo

KREJČÍKOVÁ/Draganja (CRO) - Bencicová, Kližan (SUI/SVK) - 21:30