Svijany Open: Macháč a Nejedlý končí před branami finále. Domácí mladíci slaví deblový titul

- Jan Vojkůvka

Liberecký turnaj Svijany Open pomalu vrcholí a v sobotu jsou na programu semifinále dvouhry a finále čtyřhry. Tomáš Macháč ve svém premiérovém semifinále na challengeru nestačil na zkušeného Brazilce Rogeria Dutru da Silvu. Poprvé se v semifinále objevil i zkušený Pavel Nejedlý, který nakonec v třísetové bitvě nestačil na Srba Nikolu Milojeviče. Finále čtyřhry přineslo domácím barvám přeci jen radost, Jonáš Forejtek s Michaelem Vrbenským vybojovali premiérový titul na Challenger Tour.

Nejedlý po boji padl v semifinále
První postup do finále na okruhu ATP Challenger Tour měl Pavel Nejedlý (534.) skutečně na dosah. Chybělo už jen málo, aby zaskočil dalšího favorita Nikolu Milojeviče (180.), se kterým ale nakonec prohrál 0:6, 6:4, 5:7.

Český tenista přitom mohl zápas opustit už mnohem dříve, bez ohledu na déšť, který ho rozehrané střetnutí po prvním setu přerušil. Ve druhém setu totiž prohrával už 1:4, avšak šňůrou pěti vyhraných gemů v řadě si vynutil senzačně třetí set.

V něm přišel o podání hned ve druhé hře, přičemž záhy předvedl rebrejk. Ke své smůle se ale už k žádnému dalšímu brejkbolu nedostal a nakonec ve 12. hře přišla rozhodující ztráta servisu, těsně před tiebreakem.

Letošní ročník Svijany Open však rozhodně může považovat za životní turnaj. Ještě nikdy nedošel na okruhu ATP Challenger Tour tak daleko a nikdy nepřehrával tak vysoko postavené tenisty na žebříčku jako právě v Liberci. Turnaj přitom začínal jako kvalifikant a končí jako semifinalista.

Macháč končí před branami finále
Turnaj v Liberci skončil pro osmnáctiletého Tomáše Macháče (477.) těsně před branami finále. V semifinálovém duelu s Brazilcem Rogeriem Dutrou da Silvou (236.) schytal nepříjemný debakl a za 54 minut prohrál 3:6, 0:6.

Macháčovi se utkání vůbec nevydařilo a na returnu uhrál pouze 7 fiftýnů, přičemž při vlastním podání čelil čtyřem brejkbolům a ani jeden se mu nepovedlo odvrátit.

Přesto může být s turnajem v Liberci spokojen, poprvé v kariéře se na challengeru probojoval do semifinále, díky čemuž se i ve světovém žebříčku posune do čtvrté stovky světa.

Forejtek s Vrbenským slaví největší titul kariéry
Čeští mladíci Jonáš Forejtek a Michael Vrbenský dokázali dotáhnout své působení v turnaji čtyřhry na letošním ročníku Svijany Open až k zisku titulu. Zatímco Vrbenský slaví už čtvrtý deblový titul kariéry, a ten doposud největší, pro Forejtka je to dokonce vůbec první trofej mezi dospělými.

Ve finále česká dvojice zdolala srbsko-chorvatský pár Caciče se Sancičem po setech 6:4, 6:3.

Semifinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (477.) – Rogerio Dutra da Silva (BRA, 236.) 3:6, 0:6
Nikola Milojevič (SRB, 180.) – PAVEL NEJEDLÝ (534.) 6:0, 4:6, 7:5

Finále čtyřhry
FOREJTEK, VRBENSKÝ – Cacič (SRB), Sancič (CRO) 6:4, 6:3

Svijany Open den po dni:

2.8.
Svijany Open: Nejedlý i Macháč jsou poprvé v semifinále! Veselý končí

1.8.
Svijany Open: Macháč s Veselým jsou ve čtvrtfinále! Parádní jízda Nejedlého pokračuje

31.7.
Svijany Open: Dvě české senzace! Nestárnoucí Pospíšil vyřadil šestku, Nejedlý porazil dvojku

30.7.
Svijany Open: Osmifinále dvouhry je zatím bez Čechů. Lehečka s Veselým vstup do čtyřhry zvládli

29.7.
Svijany Open: Lehečka a Macháč postupují. Pavlásek libereckou mizérii neukončil