Ožehavé téma znovu na scéně. Federer s Djokovičem si měli vydělat víc, tvrdí bývalý šampion

- Jan Vojkůvka

Wimbledon, místo, kde si muži i ženy přijdou na stejné peníze. Je to však spravedlivé? V době, kdy se bojuje za finanční rovnoprávnost na turnajích se k ožehavé otázce vyjádřil bývalý grandslamový šampion Julian Knowle. A řekl něco, co se asi každému líbit nebude.

Porovnání dvou finálových zápasů. Na jedno straně Novak Djokovič s Rogerem Federerem, na straně druhé Simona Halepová a Serena Williamsová. Vítězové i poražení titulových zápasů si přišli na stejné peníze. Je to ale správně?

„Vím, že se jedná o velmi seriózní téma a nechci nikoho napadat. Ale trh určuje cenu. Jen se podívejte na rozdíly ve vstupenkách na mužské a ženské finále,“ poukázal bývalý elitní deblista. „Můžete okamžitě říct, který produkt se prodává lépe.“

Názor Knowleho jasně směřuje k tomu, že stejné finanční ohodnocení na grandslamových turnajích trochu postrádá svou logiku. Je navíc podobný, jaký má třeba Rafael Nadal.

I španělská hvězda poukazuje na to, že o prize money by měla především rozhodovat síla trhu. Za to schytal několikrát tvrdou kritiku od těch, kteří bojují za finanční rovnoprávnost.

Jak ale tvrdí Knowle, Wimbledon ukázal, proč by si Djokovič s Federerem, bez ohledu na délku zápasu (ač museli hrát na tři vítězné sety), měli vydělat o něco více než Halepová s Williamsovou.

„Utkali se tři nejlepší hráči této éry. Semifinále mezi Federerem a Nadalem bylo neuvěřitelné. Finále mužů bylo úžasné. Proto jsou lidé vášniví a kupují vstupenky. Doufejme, že budou hrát ještě alespoň 25 let,“ dodal Knowle.