Svijany Open: Nejedlý i Macháč jsou poprvé v semifinále! Veselý končí

- Jan Vojkůvka, Jan Havlovic

Parádní jízda Pavla Nejedlého challengerem v Liberci má pokračování! Hráč z šesté stovky žebříčku přežil v duelu proti Portugalci Dominguesovi čtyři mečboly a slaví premiérový postup do semifinále. Poprvé je mezi nejlepší čtyřkou na challengeru také osmnáctiletý Tomáš Macháč, který přehrál ve dvou setech Slováka Molčana. S turnajem se naopak loučí domácí favorit Jiří Veselý, který nestačil ve třech setech na Srba Milojeviče. Čeští mladíci Forejtek s Vrbenským si zahrají o deblový titul!

Veselý končí ve čtvrtfinále
Jiří Veselý (135.) se do semifinále challengeru Svijany Open bohužel nepodívá. Nasazená trojka nestačila v pátečním duelu na Srba Nikolu Milojeviče (180.), kterému podlehla po dvou hodinách boje po setech 6:7(2), 6:1 a 2:6. Veselý tak přišel o možnost navázat na devět let starý triumf. Milojevič vyzve v semifinále Pavla Nejedlého.

Nejedlý přežil mečboly a je v semifinále
Životní turnaj Pavla Nejedlého (534.) má další pokračování! Šestadvacetiletý tenista opět vylepšil kariérní maximum, když na Svijany Open slaví postup do semifinále. Český tenista porazil v dramatickém čtvrtfinálovém duelu Portugalce Joaa Dominguese (171.) za dvě a půl hodiny po setech 1:6, 6:4 a 7:6(4).

Nejedlý prohrával ve druhé sadě již 1:3 a byl blízko vyřazení. Hráč z šesté stovky se však vrátil do zápasu a vynutil si rozhodující sadu. V té odvrátil hned čtyři mečboly a udeřil v tiebreaku, který ovládl poměrem 7:4. Zajímavostí je, že Dominguesovi praskla na začátku tiebreaku i třetí raketa a Portugalec musel dohrávat s raketou vlastního trenéra. Soupeřem českého tenisty v boji o finále bude lepší z dvojice Milojevič/Veselý.

Macháč postoupil do premiérového semifinále!
Vůbec poprvé v kariéře se povedlo osmnáctiletému Tomáši Macháčovi (477.) postoupit do semifinále na okruhu ATP Challenger Tour. Mladý český tenista zdolal ve čtvrtfinále v Liberci Slováka Alexe Molčana (295.) za pouhých 60 minut po setech 6:4, 6:2.

Svůj výkon dokázal okořenit hned třemi brejky a navíc stoprocentní úspěšností proti brejkbolům soupeře, kterých odvrátil hned pět, z toho tři v důležité šesté hře první sady, v níž hájil svůj náskok.

Postup do semifinále zajistí Macháčovi navíc cenné body do světového žebříčku, v němž již má jistotu posunu do čtvrté stovky světa.

Vrbenský s Forejtkem jsou ve finále
Michael Vrbenský s Jonášem Forejtkem si zahrají na challengeru v Liberci o deblový titul! Český pár si poradil v semifinálovém souboji vcelku hladce s bělorusko-rakouskou dvojicí Vasilevskij, Weissborn za 49 minut po setech 6:1, 6:4. Čeští mladíci si zahrají o titul s turnajovými dvojkami Cacičem a Sancičem.

Čtvrtfinále dvouhry
Rogerio Dutra da Silva (BRA, 236.) – Nino Serdarušič (CRO, 269.) 6:7(5), 6:3, 2:0 skreč Serdarušič
Alex Molčan (SVK, 295.) – TOMÁŠ MACHÁČ (477.) 4:6, 2:6
Joao Domingues (POR, 171.) – PAVEL NEJEDLÝ (534.) 6:1, 4:6, 6:7(4)
Nikola Milojevič (SRB, 180.) – JIŘÍ VESELÝ (135.) 7:6(2), 1:6, 6:2

Semifinále čtyřhry
Draganja (CRO), Puodziunas (AUS) – Cacič (SRB), Sancič (CRO) 0:6, 6:7(5)
Vasilevskij (BLR), Weissborn (AUT) – FOREJTEK, VRBENSKÝ 1:6, 4:6

Svijany Open den po dni:

1.8.
Svijany Open: Macháč s Veselým jsou ve čtvrtfinále! Parádní jízda Nejedlého pokračuje

31.7.
Svijany Open: Dvě české senzace! Nestárnoucí Pospíšil vyřadil šestku, Nejedlý porazil dvojku

30.7.
Svijany Open: Osmifinále dvouhry je zatím bez Čechů. Lehečka s Veselým vstup do čtyřhry zvládli

29.7.
Svijany Open: Lehečka a Macháč postupují. Pavlásek libereckou mizérii neukončil