Ach, ty obhajoby. Nadal zkusí v Kanadě ukončit prokletou sérii

- Marek Bartošík

Obhajoba titulu není v tenisovém světě snadným kouskem. Své o tom ví Rafael Nadal, který dosud ani jednou mimo antuku nevyhrál dva ročníky jednoho turnaje za sebou. Již brzy se mu v kanadském Montréalu naskytne velká šance.

Rafael Nadal mnohokrát ukázal, že umí získávat velké trofeje i mimo svou milovanou antuku. Z jeho 82 titulů pochází 19 z tvrdého povrchu a 4 z trávy.

Zádrhel tkví v tom, že Španěl dosud ani jednou ne-antukovou trofej neobhájil. Hned devětkrát se dalšího ročníku turnaje kvůli zranění či odlišnému plánu nezúčastnil. Třikrát se naopak dostal při obhajobě až do finále (Wimbledon 2011, US Open 2011, Tokio 2011), ani jednou neuspěl.

České fanoušky jistě bude zajímat fakt, že prvním tenistou, který Nadalovi překazil obhajobu mimo antukový povrch, byl Tomáš Berdych na Masters v Kanadě před dlouhými třinácti lety. Podobný kousek zopakoval český dlouhán ještě ve stejném roce v Madridu.

Dosud mizernou sérii má Nadal šanci utnout už za několik týdnů. Loni ovládl Masters v Kanadě a letos bude při absenci Novaka Djokoviče a Rogera Federera největším kandidátem na titul.

Podmínky i místo jsou pro Španěla přímo ideální – v Kanadě totiž triumfoval už čtyřikrát. Zmíněný turnaj Masters je tak jeho nejúspěšnějším podnikem mimo antukovou drť.