Mistrovství Evropy juniorů: Svrčina postoupil do finále! Daleko došla také Fruhvirtová

- Radek Štohl

Český juniorský tenis zažívá povedené Mistrovství Evropy. Dalibor Svrčina se ve dvouhře probojoval do nedělního finále, ve kterém se utká s devátým nejvýše postaveným hráčem turnaje Valentinem Royerem. V semifinále singlu účinkovala také čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová, která však sobotní zápas nezvládla.

Letošní ročník tenistů do osmnácti let se koná ve švýcarském Klostersu. Mezi chlapci do tradiční akce zasáhli Andrew Paulson a Dalibor Svrčina, na dívčí straně se o úspěch pokoušela dvojice Kristýna Lavičková a Linda Fruhvirtová.

Chlapci
Ani jeden ze dvou borců nezklamal. Andrew Paulson zvládl úvodní tři zápasy na turnaji, přičemž ve druhém kole vyřadil šestého nasazeného Ukrajince Ilju Beloborodka 3:6, 6:0, 6:2. V osmifinále však nestačil na devítku turnaje a nedělního finalistu Valentina Royera 4:6, 3:6.
S francouzským tenistou bude o titul soupeřit druhý Čech Dalibor Svrčina. Šestnáctiletý hráč byl jako osmička turnaje nasazený do druhého kola, v němž přehrál Filipa Jeffa Planinseka 6:2, 2:6, 6:4. Od té doby Svrčina neztratil ani set, nadělil kanára Goranu Zivotičovi (6:0, 6:1) nebo přehrál čtrnáctého nasazeného Leandro Riediho 6:3, 6:1. V sobotním semifinále nezaváhal ani s Matvey Mininem 6:4, 6:2. V neděli od 10:00 ho tak čeká finále proti Royerovi. 
Paulson se Svrčinou odehráli společnou čtyřhru, jako čtvrtí nasazení ovšem skončili v osmifinále.

Dívky
Linda Fruhvirtová a Kristýna Lavičková byly ve čtyřhře dokonce jako nejvýše nasazené. Češky to potvrzovaly také při cestě do čtvrtfinále, během dvou zápasů neztratily set. V zápase o semifinále však prohrály s pátými nasazenými tenistkami z Polska a pozdějšími vítězkami Baszakovou, Kubkovou 4:6, 5:7.
Stejně jako mladí Češi, tak obě hráčky patřily k širším favoritkám turnaje. Lavičková byla nasazená jako číslo deset, v osmifinále skončila na páté nasazené Martě Custicové (1:6, 0:6).
Většího úspěchu tak dle předpokladů dosáhla třetí nasazená Linda Fruhvirtová. Čtrnáctiletá naděje po volném losu v prvním kole musela v dalších třech zápasech jít do třech setů, pokaždé však uspěla také zásluhou úspěšné první sady. Ve čtvrtfinále si ke všemu poradila s jedenáctou nejvýše postavenou tenistkou Valentinou Ryserovou dvakrát 6:3. Pro Fruhvirtovou bylo neúspěšné až semifinále, v němž prohrála s osmičkou turnaje Caijsou Wildou Hennemannovou 4:6, 6:7(1).

Českým nadějím se na Mistrovství Evropy dařilo již v minulosti. Loni chlapeckou dvouhru vyhrál Jonáš Forejtek, před šesti lety mezi dívkami kralovala Barbora Krejčíková. Té se v daném ročníku podařilo získat ještě titul ze čtyřhry s Kateřinou Siniakovou, v roce 2015 čtyřhru dívek opanovaly Markéta Vondroušová s Miriam Kolodziejovou.