Překvapení dne. Harrison vyřadil Kanaďana Raonice

- Daniel Kubelka

Milos Raonic, finalista letošního Wimbledonu nestačil na 120. hráče světa Ryana Harrisona. Americký tenista porazil Kanaďana ve čtyřech setech a postupem do 3. kola si vylepšil své grandslamové maximum.

Čtyřiadvacetiletý kvalifikant Ryan Harrison si poprvé v kariéře zahraje na grandslamu třetí kolo. Rozhodla o tom výhra nad Milosem Raonicem, světovým hráčem číslo šest, ve čtyřech  setech, 6:7 (4), 7:5, 7:5 a 6:1.

Harrison, který se do hlavní soutěže musel probojovat přes kvalifikaci, byl před lety nazýván největším talentem amerického tenisu. Předpoklady však dlouho nedokázal naplnit a tak se spíě poslední roky mluvilo o jeho nenaplněném potenciálu. S tím vším je však, alespoň na následujících pár dní, na chvíli konec.

Americký tenista sice v zápase s Raonicem ztratil úvodní sadu v tiebreaku, poté však již soupeři, který se před začátkem turnaje rozešel se svým poradcem a koučem Johnem McEnroem, nepovolil jediný set. Když pak Harrison uzavřel utkání křižným backhandem od základní čáry a po 3 hodinách a 37 minutách dokráčel k postupu do 3. kola, stalo se tak vůbec poprvé při jeho dvacáté účasti v hlavní soutěži grandslamu.

Raonic, pátý nasazený hráč turnaje, si během zápasu nechal ošetřovat levé zápěstí a očividně i kulhal, během zápasu vyrobil hend patnáct dvojchyb. Od druhého setu ho navíc začaly trápit křeče a jak sám uvedl, cítil se být pod velkým tlakem.

„Abych řekl pravdu, nemyslím si, že hydratace byl hlavní problém,“ uvedl Raonic na adresu možných příčín svých brzkých křečí a pokračoval. „Byla to spíš otázka psychiky, duševního vyčerpání.“

Psychika se, jak se však zdá, ovlivnila především fyzický stav kanadského tenisty. Problémy s levou rukou jsme již zmínilo, k tomu se ve třetím setu přidaly i nepříjemnosti s pravým zápěstím. „Skutečně bolestivé to začalo být ve třetím setu, místy jsem nemohl udržet raketu a tak jsem ji musel často držet obouruč.“

Na zranění se však současná světová šestka nevymlouvala a především ocenila kvality soupeře. „Hrál velice dobře. Na rozdíl ode mě zahrál skvěle v těch rozhodujících momentech.“

Harrison, který před čtyřmi lety dosáhl svého kariérního maxima a vystoupal na 43. příčku na světě, nedokázal udržet tehdejší progres a do dvou let klesl až na hranici druhé stovky. V New Yorku by však alespoň dle aktuálních výsledků mohl nastartovat svou cestu žebříčkem zpět vzhůru. Už nyní je jasné, že se čyřiadvacetiletý Američan vrátí po skončení turnaje do elitní stovky žebříčku.

„Pořád jsem mladý, je mi teprve 24 let. Myslím, že se pořád můžu ještě zlepšovat. Když jsem v pohodě, tak si myslím, že můžu odehrát vyrovnaný zápas s kýmkoliv,“ prohlásil hráč, který před duelem s Raonicem držel hrozivou bilanci 1-26 s tenisty z elitní desítky.

 „První dva sety byly pro mě fyzicky velice náročné. Milos je výborný hráč a jsem velice šťastný, že jsem ho dokázal porazit,“ popsal Američan své dojmy z vítězného duelu a rozpovídal se i o samotném grandslamu.

„Když jsem byl malý, vždycky jsem snil o tom, že tu budu hrát. Věřím, že jsem tady ještě neřekl poslední slovo,“ doufal Harrison v pokračování svého letošního newyorského příběhu.

Harrison se v dalším kole US Open utká s Kypřanem Marcosem Baghdatisem, což by při jeho současné formě nemusela být nepřekonatelná překážka.