Bombarďák v ráži. Karlović překonal letitý rekord

- Daniel Kubelka

Chorvatský tenista Ivo Karlović v této sezoně ukazuje, že ještě rozhodně nepatří do starého železa. Sedmatřicetiletý hráč letos vybojoval již dva tituly a na probíhajícím US Open překonal jeden historický zápis.

Čtyřicet devět, tolik přesně až do včerejšího duelu 1. kola US Open mezi Karlovićem a Tchajwancem Lu činila hodnota rekordu v počtu es jednoho hráče v zápase na čtvrtém grandlsamu sezóny. Chorvatský obr však sedmnáct let starý zápis Nizozemce Richarda Krajicka doslova rozmetal na cucky a novou nejvyšší hodnotu ustanovil na cifře 61 es!

„Vím, že během zápasu jsem jich zahrál opravdu hodně, protože ve druhém setu jsem měl dlouhou pasáž, během které snad každé mé podání skončila esem. Tušil jsem, že jich bude hodně, ale nečekal jsem, že jich bude tolik,“ uvedl k novému rekordu 211 cm vysoký tenista.

Karlović během své kariéry již třikrát hranici 50 es v zápase překonal. Jeho nejlepší skóre je ze semifinálového utkání Davis Cupu, v němž v duelu s Radkem Štěpánkem zaznamenal v zápase hned 78 es. Přesto všechno však takový počin na výhru v duelu s českým tenistou nestačil.

Držitelem rekordu v počtu es během jednoho zápasu je Američan John Isner, který v památném duelu 1. kola Wimbledonu s Nicolaem Mahutem, což je nejdelší utkání tenisové historie, nasázel svému soupeři hned 113 es.

Chorvatský veterán je ale na čele jiné statistiky. Za svou dluhou kariéru zaznamenal již celkem 11.277 es a je na čele historického pořadí před svým krajanem Goranem Ivaniševićem.