Tatishviliová uspěla s odvoláním, Tomic nikoliv. Jde mi o spravedlnost, reagoval Australan

- Jan Havlovic

Bernard Tomic neuspěl s odvoláním proti pokutě za odfláknutý zápas prvního kola Wimbledonu proti Jo-Wilfriedovi Tsongovi z Francie. Odvolací komise přihlédla zejména k tomu, že Australan předvedl podobný exces opakovaně. S odvoláním naopak uspěla Američanka Anna Tatishviliová, které byla odebrána odměna za porážku 0:6, 1:6 v prvním kole letošního French Open v zápase proti Řekyni Sakkariové.

Tomic i Tatishviliová nepodali podle ITF na Wimbledonu, respektive French Open "výkon odpovídající profesionálním standardům". Oba tenisté se však proti tomuto verdiktu odvolali a požadovali vrácení prémie za účasti v prvním kole těchto grandslamových podniků. 

V přápadě Bernarda Tomice, který prohrál v prvním kole Wimbledonu s Jo-Wilfriedem Tsongou 2:6, 1:6, 4:6, bylo odvolání zamítnuto a komise v čele s Billem Babcockem pokutu ve výši 45 tisíc liber (cca 1,3 milionu korun) potvrdila. Australan se hájil zdravotnimi problémy, s tím ale u komise neuspěl.

„Vzhledem k vašemu problematickému chování na grandslamových turnajích je těžké najít nějaké opodstatnění pro změnu trestu. Jsem si jistý, že i vy, Bernarde, uznáte, že v minulosti nemáme jediný důkaz, který by dokládal, že změníte chování,“ cituje list New York Times rozhodnutí předsedy Billa Babcocka.

Komise zároveň rozhodla o tom, že pokud Tomic odehraje následující čtyři grandslamy bez problémů, může žádat o vrácení 25% z dané pokuty. To však šestadvacetiletému Australanovi nestačí a hodlá se dál odvolávat. „Kašlu na těch pětadvacet procent. Jde mi o spravedlnost pro hráče v budoucnu,“ prohlásil Tomic s tím, že se bude hájit zřejmě i právní cestou.

Tatishviliová s odvoláním uspěla
Úplně odlišný scénář mělo odvolání Američanky Anny Tatishviliové, které bude vrácena odměna za účast v prvním kole letošního French Open.

Americká tenistka původem z Gruzie nastoupila v Paříži po problémech s kotníkem k vůbec prvnímu soutěžnímu utkání od října 2017. Tatishviliová hrála proti Řekyni Marii Sakkariové, které podlehla hladce 0:6, 1:6. ITF poté bývalé světové padesátce sebrala za údajně odfláknutý výkon odměnu ve výši 46 000 eur (cca 1,2 milionu korun).

Tatishviliová se rozhodla bránit a sepsala dokument obsahující 40 stránek, ve kterém se háji svůj výkon v zápase a žádá o vrácení odměny. Předseda Bill Babcock po přezkoumání daného dokumentu i videa ze zápasu rozhodl o vrácení finanční odměny.

„Neexistuje žádný důkaz, že jste se nesnažila na maximum. Navzdory výsledku. Je zřejmé, že jste profesionálně soutěžila od prvního do posledního míčku, což bylo potvrzeno i vaším soupeřem,“ dodává Babcock s tím, že přihlédl i k názoru Marie Sakkarivové.