US Open: Hlavní soutěž má zajištěno 8 českých tenistů

- Jan Vojkůvka

Osmička statečných. Přesně tento počet českých tenistů má jistotu, že si na přelomu srpna a září zahraje hlavní soutěž amerického grandslamu v New Yorku. Na US Open má právo aktuálně startovat 7 českých žen a 1 muž, kterým je díky chráněnému žebříčku Tomáš Berdych.

Hlavní soutěž žen má zajištěnou 102 hráček v pořadí žebříčku a své místo tak získalo 7 českých hráček. Marie Bouzková, jež na začátku týdne figurovala na 104. místě světa, je tak hned mezi prvními náhradnicemi a má velkou šanci, že se dostane na US Open bez nutnosti odehrát kvalifikaci.

Svou jistotu účasti s tím, že budou figurovat i mezi nasazenými tenistkami, mají Karolína Plíšková, Petra Kvitová a Markéta Vondroušová.

Na hranici mezi nasazenými a nenasazenými hráčkami je Barbora Strýcová, jež figuruje aktuálně na 32. místě a měla by se vejít mezi 32 vyvolených hráček, které by měly mít v prvních dvou kolech snazší los.

Jistotu startu mají také Kateřina Siniaková, Karolína Muchová a Kristýna Plíšková.

Mezi muži je situace mnohem skromnější. Jistotu účasti v hlavní soutěži má pouze Tomáš Berdych, jenž může využít svůj chráněný žebříček, který ho řadí na 57. místo a dává mu právo naskočit do US Open.

Další čeští tenisté budou muset absolvovat nevyzpytatelnou kvalifikace. Druhý Čech v pořadí, Lukáš Rosol, figuruje mezi náhradníky až ve třetí desítce.