Nejstarší vítěz daviscupové historie! Domenico Vicini ze San Marina novým rekordmanem

- Jan Vojkůvka

Tenisu většinou vládnou tenisté okolo 25 nebo 30 let. Současnost ovšem nahrává mnohem starším hráčům, stačí se podívat na nestárnoucí Rafaela Nadala či Rogera Federera. A také Dominica Viciniho, hrajícího kapitána San Marina v Davis Cupu. V takřka 48 letech se stal nejstarším vítězem zápasu v týmové soutěži.

San Marino tento týden hostí turnaj v rámci 4. výkonnostní skupiny evropské zóny Davis Cupu a spolu s dalšími devíti týmy bojuje o postup do 3. divize pro rok 2020. Domácí kapitán Vicini pozval do reprezentace i dva tenisty, kterým není ani 20 let.

Sám Vicini ovšem nastoupil do tří zápasů dvouhry a hned tří deblových klání. Výrazně se přitom podílel na výhrách nad Andorrou a Kosovem.

Proti Andoře se mu povedlo porazit ve dvou setech Erica Cervose Noguera a stal se rekordmanem jako nejstarší vítěz dvouhry v Davis Cupu. Svůj rekord následně ještě vylepšil proti Kosovu. Porazil totiž ve třech setech Gence Selitu ve svých 47 letech a 318 dnech.

Vicini, který se nikdy neprosadil na okruh ATP a odehrál pouze několik turnajů Challenger Tour, nastoupil za San Marino k celkem 140 zápasům. Svou daviscupovou kariéru původně ukončil v roce 2015, letos se však do akce vrátil a stal se rekordmanem týmové soutěže.