Dva kanáry a finále! Skvělá Bouzková zničila soupeřku a bude členkou elitní stovky

- Jan Vojkůvka

Marie Bouzková to dokázala! Na turnaji v kazašském Nur-Sultanu se české tenistce podařilo postoupit do finále a vybojovat premiérový posun do elitní světové stovky. V semifinále proti kvalifikantce Iryně Šymanovičové neztratila ani gem a za pouhých 56 minut ji porazila 6:0, 6:0. Díky tomu v žebříčku WTA poprvé nahlédne do elitní světové stovky.

Byl to takřka dokonalý zápas. Bouzková svou soupeřku ničila od úvodní hry, nepustila ji k brejkbolu a nedovolila ani jednou udržet podání. Šymanovičová sice uhrála 25 fiftýnů, což se může zdát jako vysoké číslo, ale ani tak se jí nepovedlo odvrátit výprask a neuhrála žádný gem.

Bouzková, která svou soupeřku tlačila do defenzivy a přehrávala ji ve všech aspektech hry, předvedla jeden z nejlepších výkonů sezony.

Motivací jí nebyl jen postup do finále osmdesátky v Kazachstánu a druhá šance zahrát si o titul v této sezoně. Už před zápasem věděla, že pokud uspěje, pronikne premiérově do TOP 100 na žebříčku WTA. A životní milník skutečně překonala.

Po vítězství nad běloruskou kvalifikantkou se posunula v aktualizovaném pořadí žebříčku na 98. místo s jistotou, že ji do konce týdne mohou přeskočit jen dvě hráčky. A možností, že pokud získá v Kazachstánu titul, může se dostat až na 91. místo světa.

Dvacetiletá tenistka se po postupu do finále v Nur-Sultanu stala současnou osmou českou hráčkou v první stovce světa. Životní sezonu navíc může nadále ještě vylepšovat, příliš bodů z minulého roku totiž už neobhajuje.