Festival tenisu, zisk společnostem. Hráči budou z Davis Cupu profitovat, neuhýbá Piqué

- Radek Štohl

Nový formát Davis Cupu se již blíží. Premiérový ročník se odehraje ve druhé polovině listopadu, prvním hostitelským městem je zvolený Madrid. Zatímco na jedné straně se na dlouhodobě propíranou problematiku valí kritika, její investor a organizátor Gerard Piqué zůstává nadále optimistický.

Bouřlivá atmosféra, výhoda domácího prostředí. Vzpomínáte? Tak vzpomínát můžete dále, na několik let se totiž z Davis Cupu stane týdenní akce s jedním dějištěm konání.

Do Madridu se měli možnost kvalifikovat také čeští tenisté, na začátku února však i přes srdnatý výkon talentovaného Jiřího Lehečky prohráli s Nizozemskem 1:3 na zápasy.

Češi se tak nového formátu zúčastní maximálně jako fanoušci. Naopak důležitou osobou celého týdne by měl být fotbalista a zakladatel celé myšlenky Gerard Piqué. Dvaatřicetiletý Španěl i přes častou kritiku věří, že akce tohoto typu bude úspěšná.

„Během uplynulých let se řada TOP hráčů Davis Cupu nezúčastnila," nechal se Piqué slyšet pro brazilský televizní kanál Sport. Nový formát tak vidí jako změnu k lepšímu.

„Předchozí forma byla příliš dlouhá, probíhala čtyři týdny po celý rok. Hráči museli hodně cestovat. Jednotlivá kola se hrála na tři vítězné zápasy, mohlo se hrát až pět setů. Zredukovali jsme to do jednoho týdne, což bude mnohem jednodušší pro fanoušky, hráče, ale také televizní společnosti," stál si za svým názorem.

Piqué se během uplynulých měsíců setkal s velkou kritikou, na kterou se nebál zareagovat. „Pokud změníte tradiční formát, řada představitelů s tím nebude souhlasit. Jsem však přesvědčený, že po úvodním listopadovém ročníku nám budou důvěřovat, že se jedná o správnou cestu," dodal.

Festival tenisu, jak sám Piqué prohlásil, proběhne od 18. do 24. listopadu.