Uchvátila ho pohledem do očí. Takovou tenistku jsem nezažil, říká trenér Muchové

- Marek Bartošík

Karolína Muchová zazářila na uplynulém Wimbledonu postupem do čtvrtfinále a díky tomu je další Češkou v první světové padesátce. Počínání své svěřenkyně na nejslavnějším turnaji světa pyšně sledoval slovenský kouč Emil Miške, který společně s manažerem Tomášem Peterou tvoří osu týmu dvaadvacetileté tenistky z Olomouce. V exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět prozradil, čím ho vycházející hvězda českého tenisu už před několika lety uchvátila.

Slovenský trenér Emil Miške spolupracuje s čerstvou wimbledonskou čtvrtfinalistkou Karolínou Muchovou od začátku roku 2017. Česko-slovenská dvojice udělala za dva a půl roku hodně práce a Muchová se po řadě kvalitních výsledků vyšplhala až na 43. místo světového žebříčku.

Nejdřív loni přišel senzační postup tehdy ne příliš známé tenistky do třetího kola US Open a teď rovnou čtvrtfinále ve Wimbledonu. Na tom všem má Miške svou zásluhu. 

„Na začátku naší spolupráce jsem se zeptal Karolíny na její tenisové cíle a ona mi bez váhání řekla, že chce být světovou jedničkou. Celou dobu se mi přitom dívala do očí. To jsem nikdy předtím nezažil,“ vzpomínal na začátek spolupráce v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět sedmačtyřicetiletý trenér.

Právě cílevědomost Muchové je jednou z hlavních příčin, proč Miške rád souhlasil s nabídkou spolupráce. 

Karolína během Wimbledonu zmínila zkušební trénink z prosince 2016, jímž odstartovala vaše spolupráce. Jak to tehdy v Bratislavě vypadalo?
Byl to náš první kontakt. Do té doby jsem o Karolíně nevěděl nic, protože jsem se věnoval převážně slovenským juniorům. Podíval jsem se proto na pár jejích zápasů na YouTube. Po tréninku jsme si asi dvě hodiny povídali a pak už to šlo rychle.

Čím vás tehdy Karolína zaujala?
Na první pohled jsem viděl, že je strašně šikovná, hrála s lehkostí. Zaujal mě její pohyb i fakt, že bez problémů umí čop. Když jsem jí něco poradil, velmi rychle to začala realizovat, což je pro trenéra perfektní. Vidíte možnosti rychlého zlepšování, což se posléze i ukázalo. Karolína se díky tomu naučila spoustu nových věcí.

O čem jste si tehdy ty dvě hodiny v Bratislavě povídali?
Karolína samozřejmě chtěla vědět, jaké mám představy o trénování. Já jsem se jí zeptal mimo jiné na její tenisové cíle a ona bez zaváhání řekla, že chce být světovou jedničkou. Celou dobu se mi přitom dívala do očí. To jsem nikdy předtím nezažil. Poznal jsem pár hráčů, kteří to řekli, ale většinou se dívali někam směrem dolů. Ostatní se chtějí dostat „jen“ do první stovky nebo padesátky. V očích Karolíny jsem viděl odhodlání. S takovou hráčkou by chtěl pracovat každý kouč.

Mluvil jste o řadě zlepšení. Na čem pracujete nyní?
Nejprve je důležité říct, že je neustále nutné se zdokonalovat. A ona je ochotná to dělat. U mnoha hráček v jejím věku nemám pocit, že by se zlepšovaly. U Karolíny je na prvním místě zdraví, které ji nejvíc limitovalo. Hodně jsme se v tom posunuli k profesionalitě díky spolupráci s fyzioterapeutem Michalem Novotným. Se zdravím je velmi úzce spojena kondice, kde se Karolína samozřejmě může posouvat. Taktéž v taktice a technice existuje prostor ke zlepšení. Kromě toho je důležitý mentální pokrok, s nímž Karolíně pomáhá sportovní psycholog Tomáš Gurský. Ona je flegmatik. Takovým lidem se běžně stává, že jim v některých situacích chybí zabijácký instinkt. Všechno se to děje podvědomě. Projevuje se to tak, že nevyhrávají zápasy 6:1 a 6:0. Potřebují cítit odpor od soupeřky. Někdy to způsobí protažení zápasu, jindy dokonce prohru. Karolíně se to stalo ve druhém kole letošního Roland Garros proti Irině Beguové.

V týmu je i Tomáš Petera. Jak máte rozděleny role?
Mám pocit, že v tomto případě nastalo nedorozumění, že byl Tomáš pojmenován jako trenér Karolíny. Telefonoval jsem s ním a ujistili jsme se, že máme stejný názor. Jeho pozice je čistě manažerská. On zabezpečuje finance a materiální zabezpečení. Ještě spolu konzultujeme, jakých turnajů se Karolína zúčastní. O turnajovém plánu se ale rozhoduje Karolína sama po rozhovoru se mnou. Herní projev Karolíny je čistě v její a mé kompetenci, nikdo nám do toho nezasahuje. Ukazuje se, že je to dobrá cesta. 

Jak se připravujete na soupeřky?
Ohledně přípravy na zápasy je nezbytné zdůraznit, že Karolína vnímá věci především vizuálně. Vždy se proto podíváme na video nejlépe nejnovějšího zápasu nadcházející soupeřky. Nejlepší pro Karolínu je, když si sama všimne, co soupeřka hraje. Pracuji s ní hodně na tom, aby v zápase sama uměla rozlišovat, kde jsou silné a slabé stránky oponentky a co by sama měla hrát. Její výhodou je, že má hodně široký repertoár úderů. Umí si pomoct.

Tato pestrá hra Karolíně pomohla až do čtvrtfinále Wimbledonu. Překvapila vás tak úspěšná premiéra v hlavní soutěži londýnského grandslamu?
Karolína hrála poprvé v životě na travnatém povrchu teprve předloni na ITF turnaji v Surbitonu (s dotací 100 tisíc dolarů; pozn. red.). Tehdy jsem si její účast prosadil, protože svou hrou je pro tento povrch stvořená. Z kvalifikace se probojovala až do čtvrtfinále. A kdyby si nevyvrtla kotník, šla by ještě dál. Byla to taková nováčkovská daň. Už tehdy každopádně ukázala, že na trávě dokáže uspět. Čtvrtfinále Wimbledonu mě proto zas tak nepřekvapilo. Byl jsem přesvědčený, že když bude plně koncentrovaná, může porazit i Karolínu Plíškovou. Během toho osmifinále jsem věděl, že na to má. I soupeřka zůstala trochu zaskočená z toho, jak Karolína hraje. Bylo to dokonce i slyšet z jejích úst.

Karolína má podobně jako například Markéta Vondroušová velmi omezený turnajový plán. Kdo stojí za tímto rozhodnutím?
Zkoušeli jsme určité věci a poučili jsme se. Její zdravotní stav opravdu nebyl takový, aby šla z turnaje na turnaj. Vždy potřebovala pauzu. Jsem však přesvědčený, že se to bude zlepšovat.  Nyní vyzkoušíme tři turnaje v řadě, a to Cincinnati, kde bude hrát už kvalifikaci, dále New York (Bronx) a US Open. Kája by určitě potřebovala odehrát více turnajů, ale rozhodně jich neabsolvuje třicet za rok. I když bude stoprocentně zdravá, vždy bude potřebovat vypnout hlavu. Má totiž i jiné hodnoty a zájmy než tenis.

Co tedy dělá ve volném čase?
Karolína je velmi společenský člověk, důležití jsou pro ni přátelé a samozřejmě i rodina. Baví ji hudba a čtení. Ráda si povídá i o jiných tématech, než je tenis. To je asi to, co můžu prozradit. (úsměv)


Galerie