22 nezdarů Federera. Nevyužité mečboly působí děsivě

- Radek Štohl

Zní to až neuvěřitelně. Zvláště u tenisty formátu Rogera Federera. Jeho nedělní neúspěšný zápas ve finále Wimbledonu však byl jeho dvaadvacátým v kariéře dvouhry, v němž nedotáhl duel do vítězného konce, ačkoliv měl minimálně jeden mečbol.

Fanoušci švýcarského mága výskali. V pátém setu wimbledonského finále proti Novaku Djokovičovi vedl 8:7, 40:15 a byl na servisu. Federer měl parádně našlápnuto, aby si došel pro jednadvacátý grandslamový titul kariéry. 

Jenže...neuspěl a nakonec padl 12:13 v tiebreaku. Na triumf s tímto číslem si tak ještě musí počkat.

Právě cifra jednadvacet hrála velkou roli v jeho minulých střetnutích, přesně tolikrát nezvládl ukončit zápas, ve kterém mu chyběl jediný míček k výhře.

Vše začalo ve Vídni 2000. Tehdy v semifinále neproměnil dva mečboly proti Timu Henmanovi, se kterým nakonec prohrál 6:2, 6:7(4), 3:6. Další neúspěch přišel v následující sezóně v Halle, na trávě s legendárním Patrickem Rafterem to z jeho pohledu skončilo 6:4, 6:7(6), 6:7(4).

Roger Federer z hlavy patrně nedostane ani zápasy proti Tomáši Berdychovi. Na prestižním turnaji v Miami 2010 se hráči utkali o čtvrtfinále, přičemž Švýcar neuspěl ani přes jeden mečbol na své straně.

Daleko krutější dopad měl duel v Dubaji o téměř tři roky později. Federer v tiebreaku druhé sady nevyužil stav 6:4 a poté další mečbol, Berdych se následně radoval z výhry 3:6, 7:6(8), 6:4.

Pro Federera to byl jeden ze sedmi zápasů, kdy nevyužil minimálně tři mečboly! Bývalý první hráč světa se nejhoršího duelu v daném ohledu dočkal v semifinále Paříže 2010, kdy nastoupil pro Gaeulu Monfilsovi. S domácím hráčem prohrál 6:7(7), 7:6(1), 6:7(4), všechny šance zahodil za stavu 6:5 ve třetím setu.

Držitel dvaceti grandslamových trofejí v kariéře odehrál 1487 zápasů, zmíněných 22 ztratil z mečbolů. V porování s největšími konkurenty je na tom podstatně hůře. Rafael Nadal z 1152 utkání neuspěl v pěti, ve kterých měl mečbol. Djokovič je na tom ještě lépe, z 1053 klání nezvládl jen tři, ve kterých mu zbýval závěrečný balónek.

Uvidíme brzy další podobný nezdar?