Šampionka Strýcová zpět v Praze! Prodlouží úspěch její kariéru?

- Jan Havlovic

Barbora Strýcová je zpět doma v České republice! Čerstvá wimbledonská šampionka ve čtyřhře a semifinalistka ze singlové části slavného turnaje měla v úterý po poledni tiskovou konferenci. „Vstřebávám to hodně pomalu, stále si to ještě moc neuvědomuju, ale určitě to přijde,“ vyprávěla třiatřicetiletá tenistka po návratu z Velké Británie.

Na sklonku kariéry si připsala Barbora Strýcová hned dva obrovské úspěchy. Stala se wimbledonskou šampionkou ve čtyřhře a zároveň i světovou deblovou jedničkou. „Po finále jsem vůbec nespala. Mám v sobě stále spoustu emocí, jsem plná energie,“ líčila Strýcová na tiskové konferenci v Praze.

Novinářům přišla ukázat wimbledonskou trofej do Žižkovské věže. Tak vysoko v oblacích teď jako nová světová jednička létá.

„Takový pocit jsem zažila také v Rio de Janeiru. I tady ty dny byly hodně emotivní a myslím si, že je to úplně normální, protože toho za dva a půl týdne v Londýně bylo opravdu hodně moc,“ vzpomněla si Strýcová na tři roky staré LOH v Brazílii, kde získala po boku Lucie Šafářové bronzové medaile.

Teď přišel nejspíš ještě významnější úspěch. Strýcové se totiž dařilo v All England Clubu také ve dvouhře, když skončila až před branami finále po porážce od americké legendy Sereny Williamsové. Díky semifinálové účasti si polepšila v singlové části žebříčku na 32. místo.

Ještě lepší pohled je na deblový ranking, kterému Strýcová vévodí. „Žebříček jsem si dnes ráno našla a moc ráda jsem se na něj podívala,“ popisovala s úsměvem na tváři.

Jakožto vítězka čtyřhry si mohla Barbora Strýcová ve Wimbledonu vychutnat tradiční večeři šampionů. Kvůli dlouhému mužskému singlovému finále ale s parťačkou Sie dorazily až v průběhu večera. „Bál začínal už v půl deváté a my jsme s parťačkou šly na kurt v půl osmé. Na místo jsme dorazily až v půl jedenácté. Daly jsme si dezert. Sedět mezi tolika hvězdami na bále bylo něco neskutečného a nepopsatelného.“

Barboru Strýcovou zavalila po finálové výhře vlna gratulací. „Chtěla bych moc poděkovat za všechny gratulace i reakce,“ vzkázala. České tenistce přišla také gratulace od Markéty Vondroušové. „Jsme obě moc dobré kamarádky. Markétě jsem psala v Paříži a ona mi naopak fandila během Wimbledonu. Je hezké, že se nám oběma tak zadařilo."

Wimbledonský úspěch i částečně zahnal myšlenky na odchod do tenisového důchodu. „Když se vám podaří takový úspěch jako mně ve Wimbledonu, tak je motivace pokračovat obrovská,“ říkala Strýcová přítomným novinářům. „Vidím, že pořád hraji dobrý tenis,“ pochvaluje si.

Zda bude její kariéra pokračovat v další sezoně, ale Strýcová s jistotou říct nechtěla. Motivací by ale pro ni mohla být třeba další olympiáda v Tokiu, která se uskuteční přávě příští rok.

„Teď bych se rozhodovala v emocích, měla bych na chvíli vypustit. Musím si teď zařídit nějaké věci na poště a tak dále. Pak bych ráda někam na pár dnů jela a odpočinula si. Tělo aktuálně nemám v ideálním stavu, takže bych ráda zregenerovala,“ plánuje s tím, že o další tenisové budoucnosti se rozhodne až na konci sezony.

Jedno je ale jisté – na konci tohoto roku by Strýcová chtěla se svou wimbledonskou parťačkou dosáhnout ještě na Turnaj mistryň.


Galerie