Životní forma potvrzena! Strýcová slaví premiérový grandslamový titul, bude světovou jedničkou

- Jan Vojkůvka

Fantazie! Takové pocity se nejspíš honí hlavou Barbory Strýcové, jež svůj životní Wimbledon dotáhla ke dvěma největším milníkům kariéry. Strýcová se Su-wej Sie porazily ve finále wimbledonské čtyřhry kanadsko-čínský pár Gabrielu Dabrowskou a Ji-fan Su 6:2, 6:4 a získaly první společný grandslamový titul. Česká tenistka se navíc v pondělí stane novou světovou jedničkou!

Strýcová měla původně své finále hrát v sobotu odpoledne, ale kvůli protahovanému programu byl duel odložen na neděli. A i v neděli musela čekat až do večera. Dlouhé čekání se ovšem vyplatilo. Na jeho konci se Strýcová radovala nejen z prvního grandslamového titulu v kariéře, ale také z jistoty premiérového posunu do čela deblového žebříčku.

Zápas nezačal česko-tchajwanský pár ideálně, už ve druhé hře čelil brejkbolu. Po jeho odvrácení však už další problémy v první sadě nepřišly. Naopak, od stavu 1:2 vyhrály Strýcová se Sie pět gemů v řadě a ujaly se vedení 1:0 na sety.

Druhý set nabídl o poznání větší zápolení. Dabrowská se Su po ztrátě podání v úvodní hře předvedly okamžitý rebrejk, a i když vzápětí znovu prohrály servis, svou kůži tak lacino neprodaly. V páté hře odvrátily dva brejkboly a v šestém gemu si samy dokázaly dvě šance na brejk vypracovat.

Strýcová se Sie ovšem přes tři shody uhájily svůj servis a pomalu se blížily ke koncovce druhého setu. Desátý gem  nakonec, jak se ukázalo, byl rozhodující a česko-tchajwanský pár proměnil v pořadí druhý mečbol.

Pro Strýcovou je vítězství ve Wimbledonu největším úspěchem kariéry. K tomu přidala premiérový postup do semifinále ve dvouhře a prokázala životní formu. Sie získala už svůj třetí grandslamový titul, poprvé však slavila po boku své české parťačky.

Třiatřicetiletá Češka se po výhře posune na první místo světa s náskokem 455 bodů na druhou Kristinu Mladenovicovou.