Děs v očích. Poté úsměvy. Chyba Federera mohla mít následky

- Radek Štohl

Ne nadarmo se říká, že tenis dokáže rozhodnout jediný míček. Během každé sezóny se nadšenci bílého sportu dočkají řady takových zápasů, včetně grandslamových zápolení. Podobná dohra se mohla udát v semifinále mužské dvouhry Wimbledonu mezi Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem, když Federer ve čtvrté sadě nevhodně zvolil challenge. Ta ho připravila o mečbol.

Federer se páteční výhrou nad Nadalem ocitl ve dvanáctém wimbledonském finále, v němž vyzve Novaka Djokoviče. Možná stačilo málo a jediný balónek mohl změnit vývoj celého semifinále. 

Federer za stavu 2:1 na sety a 5:3 na gemy usiloval o závěrečný brejk, který by Švýcara posunul do nedělního střetnutí s Djokovičem. Dlouhý gem nabídl výbornou podívanou a hned dva mečboly Federera. Vůbec první šance na uzavření zápasu mohla přijít ještě dříve. Nebýt unáhleného rozhodnutí.

Za shody totiž Nadal servíroval na kříž, přičemž jeho soupeř po bekhendovém returnu kros s mírným zpožděním žádal o challenge. Nadal ale pokračoval ve hře a na parádní úder Federera stačil reagovat pouhým bekhendem do sítě.

V té chvíli se Švýcarovi objevil děs v očích po tom, jak celou situaci nevyhodnotil zrovna ideálně. Oba hráči, stejně jako diváci, se však celému incidentu i v tak napínavý okamžik usmáli.