Wimbledon: Strýcová vyhrála deblový titul! Slaví i čeští junioři

- Redakce

Barbora Strýcová to dokázala! Ve finále čtyřhry spolu se Su-wej Sie porazily kanadsko-čínskou dvojici Dabrowskou, Su ve dvou setech a dosáhly na první společný grandslamový titul. Česká tenistka se po výhře stane v pondělí světovou jedničkou. Vítězem mužské dvouhry na letošním Wimbledonu se stal Novak Djokovič. Obhájce loňského prvenství zdolal po pěti hodinách ve finále Rogera Federera v tiebreaku pátého setu. Čeští junioři Jonáš Forejtek s Jiřím Lehečkou ovládli chlapeckou čtyřhru.

Strýcová slaví životní úspěch!
Barbora Strýcová se Su-wej Sie porazily ve finále wimbledonské čtyřhry kanadsko-čínský pár Gabrielu Dabrowskou a Ji-fan Su 6:2, 6:4 a získaly první společný grandslamový titul. Česká tenistka se navíc v pondělí stane novou světovou jedničkou!

Zápas nezačal česko-tchajwanský pár ideálně, už ve druhé hře čelil brejkbolu. Po jeho odvrácení však už další problémy v první sadě nepřišly. Naopak, od stavu 1:2 vyhrály Strýcová se Sie pět gemů v řadě a ujaly se vedení 1:0 na sety.

Druhý set nabídl o poznání větší zápolení. Dabrowská se Su po ztrátě podání v úvodní hře předvedly okamžitý rebrejk, a i když vzápětí znovu prohrály servis, svou kůži tak lacino neprodaly. V páté hře odvrátily dva brejkboly a v šestém gemu si samy dokázaly dvě šance na brejk vypracovat.

Strýcová se Sie ovšem přes tři shody uhájily svůj servis a pomalu se blížily ke koncovce druhého setu. Desátý gem se nakonec, jak se ukázalo, byl rozhodující a česko-tchajwanský pár proměnil v pořadí druhý mečbol.

Pětihodinové drama ve finále vyhrál Djokovič!
Obrovská bitva o krále letošního Wimbledonu se protáhla na nekonečných pět hodin. Souboj světové jedničky a obhájce titulu Novaka Djokoviče s wimbledonským králem Rogerem Federerem nabídl dramatický boj, který rozhodl až tiebreak rozhodujícího setu. Srbský tenista svého nestárnoucího soupeře zdolal 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3) a získal pátý titul z All England Clubu.

Dlouhá bitva přinesla mnoho zvratů a nabídla fanouškům vše, co mohla. Federer si až do čtvrtého setu držel podání, přesto prohrál dvě sady a musel otáčet. Podařilo se mu srovnat skóre zápasu a vynutit si pátý set, v něm ovšem své šance nevyužil.

Napřed v osmé hře předvedl rebrejk, díky němuž se vrátil do hry a v 16. gemu si vypracoval dva mečboly. Djokovič ovšem čtyřmi míčky v řadě šance Federera zadupal do země a pomalu směřoval celý zápas k rozhodujícímu tiebreaku v 25. gemu pátého setu. A v něm se mu podařilo potvrdit, že ve zkrácených hrách je silnějším tenistou, než je legendární Švýcar.

Djokovič svým vítězstvím vybojoval celkově 16. grandslamovou trofej. Více se utkání věnujeme zde.

Forejtek s Lehečkou dobyli juniorský Wimbledon!
Jonáš Forejtek s Jiřím Lehečkou ovládli čtyřhru juniorského Wimbledonu. Nejvýše nasazená dvojice ve finále přehrála pár Draxl, Nanda 7:5, 6:4.

Češi do utkání vstoupili ve velkém stylu, hned v úvodní hře si vypracovali brejk. První problémy nastaly za stavu 3:2, tehdy však ještě zažehnali tři brejkboly. O dva gemy později již neodvrátili celkově pátou hrozbu soupeřů. Za stavu 5:5 se ale Forejtek s Lehečkou radovali podruhé, brejk ke všemu i přes dva brejkboly soupeřů stvrdili a získali první sadu v poměru 7:5. 

Ve druhém dějství byly k vidění dva brejkboly. Ten první čeští mladíci ve třetí hře neproměnili, za stavu 4:4 ale druhou šanci využili a Lehečka tak mohl jít podávat na výhru v turnaji. Ačkoliv úvodní dva fiftýny nebyly úspěšné, po dalších čtyřech míčcích bylo rozhodnuto o vítězích. Rozhovor s českými šampiony si můžete přečíst zde.

Pro český juniorský tenis se tak jedná o druhý velký úspěch v letošní sezóně, na Australian Open se z titulu v chlapecké čtyřhře radovali Forejtek s Daliborem Svrčinou.

Dodig s Čchan získali titul z mixu
Chorvatsko-tchajwanská dvojice Ivan Dodig a Latisha Čchan získala wimbledonský titul ze smíšené čtyřhry. Finále, jež trvalo 71 minut, dokázali Dodig s Čchan vyhrát nad švédsko-lotyšským párem Robertem Lindstedtem a Jelenou Ostapenkovou po setech 6:2, 6:3.

Centrální kurt 
Novak Djokovič (SRB) – Roger Federer (SWI) 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3)
Sie (TPE), STRÝCOVÁ – Dabrowská (CAN), Su (CHN) 6:2, 6:4

Kurt č.1
Dodig (CRO), L. Čchan (TPE) – Lindstedt (SWE), Ostapenková (LAT) 6:2, 6:3

Junioři
Finále chlapecké čtyřhry
FOREJTEK, LEHEČKA – Draxl (CAN), Nanda (USA) 7:5, 6:4