Epické, historické, legendární! Wimbledon zažil úchvatné finále čtyřhry

- redakce

Takřka nekonečný deblový zápas spolu odehráli Kolumbijci Juan-Sebastian Cabal s Robertem Farahem a Francouzi Nicolas Mahut a Edouard Roger-Vasselin. Finále mužské čtyřhry přineslo neskutečně dramatickou bitvu trvající bezmála pět hodin. Z vítězství se nakonec radovali kolumbijští druzí nasazení, kteří zvítězili 6:7(5), 7:6(5), 7:6(6), 6:7(5), 6:3.

Maratonský zápas měl být jen takovou předehrou pro české fanoušky. Od sedmi hodin středoevropského času hodlali sledovat finále ženské čtyřhry, do něhož se probojovala Barbora Strýcová. Kvůli mužským protějškům se však na kurt vůbec nedostala.

O titul z mužského deblu se utkal "až" jedenáctý nasazený pár Mahut, Roger-Vasselin proti dvojkám turnaje Cabalovi s Farahem. I přes tento fakt se rozhodně nemělo jednat o jednoznačnou záležitost. 

To se také potvrzovalo od úvodního setu, který trval 68 minut. Mahut s Rogerem-Vasselinem sice nevyužili pět brejkbolů, ve zkrácené hře však zásluhou tří minibrejků a náskoku 6:2 nakonec tiebreak dotáhli ve výsledku 7:5.

Následně se osmělili také soupeři, ve druhé sadě se dostali ke dvěma brejkbolům. Byli to však Francouzi, kteří si znovu vypracovali první setbol v setu. Ve dvanácté hře však Farah výborně zaservíroval, aby jeho parťák mohl sklidit slávu na síti.

Druhý tiebreak zápasu nabídl dva rychlé minibrejky Francouzů, vedení 3:0 a příležitost dvou servisů. Měli tak nakročeno k náskoku 2:0 na sety. Od této chvíle však v tiebreaku získali jen dva míčky a dovolili soupeřům vyrovnat na 1:1 na sety. 

Ačkoliv se délky setů postupně zkracovaly, rovněž třetí dějství musel rozhodnout tiebreak. Ještě před ním Kolumbijci nezužitkovali setbol ve dvanácté hře, Farah returnoval jen do autu. 

Mahut s Rogerem-Vasselinem si ve zkrácené hře dvakrát vypracovali náskok minibrejku a také setbol na 6:5, na returnu ale neuspěli. Následně se nechali rozhodit umpirovým rozhodčím, který opravil výrok čárového a Cabalovi s Farahem přisoudil setbol. Kolumbijci vzápětí zahráli vítězný return, vedli 2:1 na sety a čekali, než rozhození soupeři přijdou z útrob stadionu na začátek čtvrté sady. 

Do této fáze lépe vstoupili Mahut s Rogerem-Vasselinem, za stavu 2:1 využili desátý brejkbol v utkání a poprvé získali brejk. Ten ale neudrželi, protihráčům se povedl rebrejk. Jelikož Francouzi ustáli krizovou situaci v deváté hře, v níž odvrátili dva brejkboly v řadě, šlo se do čtvrtého tiebreaku. Zkrácená hra byla ve znamení tří minibrejků na začátku, z čehož těžili Mahut s Rogerem-Vasselinem, kteří vyhráli 7:5. 

Uplynuly více než čtyři hodiny, čtyři sety. Po nich se nad centrálním dvorcem zatáhla střecha, která byla svědky naprosto rozdílného pátého setu. Mahut s Rogerem-Vasselinem za stavu 1:2 odvrátili čtyři brejkboly, v dlouhé hře ale ten pátý nezažehnali. Sice se jim vydařil rebrejk, v osmém gemu ale podruhé v sadě přišli o servis. 

Cabal tak podával na výhru v zápase. Ačkoliv Kolumbijci prohrávali 0:30, čtyřmi úspěšnými fiftýny v řadě a závěrečným Farahovým volejem gem otočili a ukončili téměř pětihodinový zápas.

Po fantastickém zápase se tak poprvé v historii stalo, že grandslamovou čtyřhru ovládl pár z Kolumbie. Cabal s Farahem se ke všemu v pondělním vydání žebříčku dostanou na první místo deblu, což pro ně bude představovat další historický milník.

Grandslam

Wimbledon (GBR, 38 000 000 GBP, tráva)
Finále mužské čtyřhry
Mahut, Roger-Vasselin (FRA) – Cabal, Farah (COL) 7:6(5), 6:7(5), 6:7(6), 7:6(5), 3:6